Video – Op vakantie naar Suriname met SLM / TUI. Blijven ze nog samenwerken?

tui Nederland

Suriname ~ SLM evalueert samenwerking met TUI. TUI-Fly en de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) opereren zelfstandig in Suriname.

[quads id=1]

SLM Suriname

De SLM wil haar handen vrij hebben om commercieel bezig te zijn. De initiatieven van Touroperator TUI zijn dus niet per se binnen het gezag van de SLM. In die samenwerking neemt TUI-Fly stoelen af bij de SLM tegen een bepaald tarief. Een keer in de week neemt SLM ook stoelen bij TUI. Het kan voorkomen dat vanwege de concurrentie beide maatschappijen niet dezelfde tarieven hebben.

[quads id=1]

Niet dezelfde tarieven

Clyde Cairo, onderdirecteur Commerciële Zaken bij de SLM, stelt dat het kan voorkomen dat TUI op een bepaald moment goedkoper is dan de SLM en omgekeerd. TUI biedt haar klanten tarieven op basis van een “all-in pakket’ en niet op basis van transport alleen, zoals de SLM of KLM aanbieden. Hierdoor lukt het de touroperator om andere prijzen aan te bieden.

Terugblik op de samenwerking

Uit een terugblik op een interview met voormalig directeur Robby Lachmising blijkt echter dat beide partijen elkaar niet mochten beconcurreren. TUI-Fly is geen concurrent van Surinam Airways. Lachmising zelf maakte bekend dat TUI-Fly, Surinam Airways niet zal beconcurreren. Het lag dus in de verwachting dat de prijzen van TUI Fly niet beneden de prijzen van Suriname Airways zouden staan.

Toerisme

Cairo sprak onlangs op een persconferentie van de SLM, waar de noodzaak voor het sluiten van haar dochteronderneming Residence Inn ter sprake was. Het hotel draaide jaren op verlies. SLM koos ervoor om in plaats van geld te blijven verliezen, de deuren van het hotel maar te sluiten. Er moet worden opgemerkt dat TUI pakketten verkoopt, waarin ook accommodatie wordt meegenomen.

Pakketten met accommodatie

[quads id=1]

TUI opereert zelfstandig en gaat zelf overeenkomsten aan met ondernemers die accommodatie verkopen/verhuren. De klant heeft uiteindelijk ook een eigen keus en heeft duidelijk niet altijd gekozen voor Residence Inn. Cairo merkt op dat er meer toeristen richting Suriname komen, zoals dat de bedoeling van de overeenkomst was. Echter ziet hij ook wat stagnatie. Het was de bedoeling dat de toeristensector zou investeren in toerismefaciliteiten.

Vanwege de economie
slm Suriname
Voorbeeld foto TUI vliegtuig

Dat blijkt maar weg te blijven. “Waarschijnlijk ook vanwege de economie. Wij zijn nu in een evaluatieproces, waarbij wij de samenwerking met TUI evalueren, gaan wij zo door of op een andere toer”, stelt Cairo.

Toerismedeskundige Martin Panday heeft indertijd tegenover Dagblad Suriname zijn bezorgdheid geuit over de serieusheid waarmee Suriname om zou gaan met deze samenwerking.

[quads id=1]

Bezorgdheid

“Indien Suriname op kort termijn niet ervoor zorgt dat zij voldoende kamercapaciteit in de jungle creëert, ben ik persoonlijk bang dat TUI de stekker eruit trekt. Wij zitten eindeloos te vergaderen en de ene na de andere organisatie op te richten, maar concreet komt er niets uit”, zei Panday.
Bekijk hier de video van de persconferentie:

 

Geschreven door Kavish Ganesh