Video – 18-jarige Noa was binnen 2 dagen dood. Laat je kind vaccineren. ~ Nederland

Griep Paramaribo

Nederland ~ Vanaf komend weekend krijgen veel jongeren in Nederland een uitnodiging voor een prik tegen meningokokken. Aanleiding is de toename van het type W van de ziekte, die voor jongeren gevaarlijk is.

[quads id=1]

Meningokokken in Nederland

Maar wat is meningokokken nu eigenlijk?

Arie van der Ende, onderzoeker bij het Referentielaboratorium voor Bacteriële Meningitis, legde onlangs aan RTL Nieuws uit wat de ziekte inhoudt en waarom vaccineren belangrijk is.

Wat is meningokokken W?

[quads id=1]

Meningokokkenziekte is een verzamelnaam voor ziekten die worden veroorzaakt door een bacterie: de meningokok, legde hij uit. Je kunt drager zijn van de bacterie, maar daardoor loop je nog geen gevaar. Pas als de bacterie doorzet en je besmet, kan je – in slechts enkele uren – heel erg ziek worden. Je kan dan een bloedvergiftiging of hersenvliesontsteking krijgen en dat kan dodelijk zijn.

Oproep RIVM
ziek Nederland
Voorbeeldfoto: Tiener krijgt een vaccinatieprik. Foto uit de zorgkrant

Jongeren krijgen oproep voor vaccinatie tegen meningokokken. Er zijn meerdere varianten van meningokokken in Nederland, maar het aantal patiënten met de W-variant neemt sinds 2015 sterk toe. In 2015 waren er 9 mensen met de W-variant, in 2016 was dit gestegen naar 50 en in 2017 naar 80. Dat cijfer zal naar verwacht in 2018 ook weer stijgen: dit jaar zijn er tot en met juni al 65 patiënten met type W gemeld bij het RIVM.

[quads id=1]

Hoog sterftecijfer

De W-variant is zo gevreesd omdat het sterftecijfer in Nederland hoog is. Afgelopen jaar was dat 24 procent. Ook het percentage patiënten dat blijvende schade overhoudt aan meningokokken W is hoog: 50 procent.

Hoe krijg je meningokokken?

De bacterie wordt verspreid door kleine druppeltjes in de lucht. Het kan dus al overgedragen worden als je met elkaar aan het praten bent. Hoe het zich uiteindelijk van dragerschap ontwikkelt naar infectie is nog een raadsel. Ook is het nog onverklaarbaar waarom sommige mensen ziek worden en anderen niet.

Bekijk hier de video van Jacqueline. Zij verloor haar 18-jarige dochter door meningokokbacterie. Ze vertelt haar verhaal.
[quads id=1]

Bekijk onderstaand bericht voor meer informatie:

Video – Dodelijke bacterie in Nederland wordt dodelijker: Al 18 doden dit jaar!

Bron: RTL
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.