Video – Financieel directeur ING bank stapt op na witwasschandaal in o.a. Suriname

ING bank Suriname

ING bank ~ Financieel directeur ING bank stapt op om witwasschandaal. De financieel directeur van ING, Koos Timmermans, stapt op om het witwasschandaal dat de bank vorige week schikte, meldt ING.

[quads id=1]

ING bank Nederland

De bank schikte vorige week voor 775 miljoen euro met het Openbaar Ministerie (OM) nadat bleek dat ING tussen 2010 en 2016 flinke gaten had laten vallen in het naleven van regelgeving om witwassen te voorkomen.

Gaten laten vallen

Het OM is niet tot vervolging overgegaan, maar de praktijk bij ING was zo ernstig dat veel buitenstaanders zich hierover verbaasden. Zo werd het systeem van ING soms zo ingesteld dat medewerkers maar een handvol witwassignalen per dag kregen. Andere signalen werden genegeerd.

[quads id=1]

Signalen werden genegeerd
ING bank Suriname
Video stil

Het OM noemde bij de schikking ook een reeks concrete zaken waar de bank steken had laten vallen. Zo liet de bank toe dat een eenmanszaak in bouwmaterialen vijftien pinautomaten plaatste in Suriname. Over die rekening bij ING werd 9 miljoen euro aan crimineel geld gestuurd, terwijl er geen bouwmaterialen voor eenzelfde bedrag werden ingekocht.

15 pinautomaten in Suriname

[quads id=1]

Stichting Tuchtrecht Bank opent mogelijk een onderzoek
Volgens Hans Wijers, voorzitter van de raad van commissarissen van ING, was het door de reacties op de schikking nodig om op bestuurlijk niveau actie te ondernemen. Timmermans blijft aan totdat er een nieuwe financieel directeur is gestart. Die zoektocht is inmiddels gestart.

Een onderzoek

Mogelijk neemt de Stichting Tuchtrecht Banken nog wel maatregelen tegen de bankiers, maar de stichting moet eerst nog een onderzoek instellen. Verder zijn er verschillende initiatiefen van financieel activisten en advocaten om de top van de bank te vervolgen.

[quads id=1]

Timmermans was eindverantwoordelijk

Timmermans was tijdens de betrokken periode lid van het management van ING bank en was enkele jaren eindverantwoordelijk voor ING Nederland. In 1996 trad hij in dienst bij de bank en hij was sinds 2007 de eerste zogeheten chief risk officer in het bestuur.

Bank staat onder druk

Maandag kwam in het nieuws dat de rol van ING als huisbankier van de gemeente Amsterdam onder druk staat. De verantwoordelijke wethouder wil de aanbesteding vervroegen en het volgen van regelgeving een belangrijk criterium maken.

Kan ING topman Hamers wel aanblijven? Bekijk de volgende video daarover:

Eerdere berichten:

Video – Meer over boete ING Nederland ivm witwassende klanten uit oa Suriname

Bron: Nu.nl
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.