Mensen uit Suriname krijgen minder AOW dan hun ‘witte’ buurman in Nederland

Suriname Nederland

Suriname ~ Surinamers in Amsterdam eisen evenveel AOW. Veel oudere mensen uit Suriname in Amsterdam krijgen, door regelgeving, minder AOW dan Nederlanders.

[quads id=1]

Ouderen uit Suriname

De gemeenschap eist ­reparatie van deze ‘bittere armoede’. Het college erkent de ‘onrechtvaardigheid’ en gaat de strijd aan. Roy Groenberg (65) voelt zich achtergesteld. Hoe kan het toch dat hij minder AOW krijgt dan zijn witte, buurman? Deze ongelijkheid is een, zoals hij zegt, ‘historische vergissing’.

Geboren in Suriname

[quads id=1]

Groenberg is geboren in Suriname, dat toen nog behoorde tot het Nederlands koninkrijk. In 1972 verhuisde hij, 19 jaar oud, naar Nederland.

Nederlanders bouwen in 50 jaar AOW op, elk jaar 2 procent. De generatie die nog op zijn 65ste stopt met werken, begint op zijn 15de. Groenberg is ook Nederlander, maar bouwt pas AOW op vanaf zijn 19de, de leeftijd die hij had bij aankomst in Amsterdam.

Nederlandse staatsburger

[quads id=1]

suriname Nederland
Voorbeeldfoto. Surinamers in Nederland. Foto uit NRC Handelsblad

Hij mist hierdoor 8 procent AOW. Opbouw van AOW kan alleen op Nederlands grondgebied, zegt de wet. Surinamers en Antillianen die pas later naar Nederland kwamen, missen dus een paar jaar AOW. Groeperingen in de Surinaamse gemeenschap vragen al een tijd aandacht voor de kwestie. De landelijke politiek geeft geen sjoege.

Volledige AOW

Daarom richten ze zich nu op de Amsterdamse gemeenteraad. De Amsterdamse Surinamers die geen volledige AOW krijgen, verkeren vaak in ‘bittere armoede’, zegt Iwan Leeuwin van AOW Surneds, die pleit voor reparatie van het AOW-gat. “Ze vallen onder de Nederlandse vlag.”

[quads id=1]

Het moet hersteld worden

Wethouder Rutger Groot Wassink spreekt van een ‘onrechtvaardigheid die hersteld moet worden’. “Nederlandse staatsburgers worden door foute wetgeving in de problemen geholpen. Hun bestaanszekerheid is in gevaar.” Hij belooft deze problematiek aan te kaarten in zijn overleg met ministers.

Geschreven door MICHIEL COUZY
Bron: Het Parool
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.