Rotterdamse werd onverwachts moeder op vakantie en mag baby niet meenemen

Baby Rotterdam

Baby Rotterdam Onverwacht moeder, en nu mag de baby Egypte niet uit
De 18-jarige Britt uit Rotterdam is vorige week zondag moederziel alleen in een Egyptische hotelkamer bevallen van een zoontje. Ze wil dolgraag terug naar Nederland, maar dat kan niet: baby Yassin krijgt niet zomaar een paspoort.

[quads id=1]

Moeder Sylvia van Baarlen kreeg vorige week zondagavond op WhatsApp het meest onwaarschijnlijke bericht van haar leven. ‘Mam, niet schrikken. Ik ben vanochtend in de badkamer van m’n hotelkamer bevallen van een zoontje. Het gaat goed met ons.’

’s Ochtends had Britt zich niet goed gevoeld, vertelt de kersverse oma Sylvia aan de telefoon vanuit de badplaats Hurghada, waar ze na het bizarre nieuws zo snel mogelijk heen is gevlogen. ,,Ze had buikkrampen en diarree. Ze dacht dat ze iets verkeerds had gegeten.

[quads id=1]

Tot ze op de wc ineens een hoofdje voelde en heel veel haartjes zag. Ze heeft alle handdoeken op de grond gegooid en is erop gaan zitten. Het kindje was er heel snel. Gelukkig begon hij meteen te huilen. Met een nagelschaartje heeft ze de navelstreng doorgeknipt. Toen is ze met hem in bed gaan liggen.”

Hulp inschakelen kon Britt niet. ,,Haar mobieltje was leeg. ’s avonds kwam gelukkig een van de jongens van het hotel poolshoogte nemen, omdat ze haar de hele dag nog niet hadden gezien. De hotelmanager en een hostess hebben haar meteen naar het ziekenhuis gebracht. Baby en moeder zijn daar gecheckt en kregen een infuus. Wonder boven wonder zijn ze helemaal gezond.”

[quads id=1]

Dik

In Nederland schoot Sylvia meteen in de regelstand. Ze nam contact op met Eurocross en de ambassade, vulde een koffer met kleertjes en babyspulletjes en boekte een vliegticket. Haar man besloot in Nederland te blijven om een babykamer gereed te maken.

[quads id=1]

Ondertussen ontfermde het personeel van het Aladdin Beach Resort in Hurghada zich over Britt en baby Yassin. ,,We komen hier al vijftien jaar in de vakanties, iedereen hier kent haar. De week ervoor hadden we nog samen in het hotel doorgebracht. Mijn man en ik waren zaterdag terug naar Nederland gevlogen, Britt zou nog een paar dagen langer blijven. Tijdens de vakantie had ik het nog tegen haar gezegd: ‘jeetje Britt, wat ben je dik geworden. Je lijkt wel zwanger’. ‘Doe normaal, mam’, antwoordde ze, ,ik hou gewoon van zoetigheid’. Ze had vlak daarvoor nog wodka gedronken en aan de shisha gezeten.”

Woensdagnacht sloot Sylvia haar dochter en kleinzoon in de armen. ,,Heel raar, je bent op zo’n moment natuurlijk allebei over je toeren. Maar het voelde direct vertrouwd. Ja, ik ben wat eerder dan gepland oma geworden, maar dat is vooral heel mooi.”
[quads id=1]
Geen vader

Die blijdschap wordt inmiddels echter overschaduwd door zorgen. Terug naar Nederland met een baby zonder paspoort blijkt niet zomaar te gaan. ,,Ik dacht: een weekje, en dan zijn we wel thuis. Maar we lopen hier tegen allerlei dingen aan. Yassin mag niet reizen zonder paspoort. Voor het paspoort moeten we helemaal naar Caïro, vijf uur rijden hiervandaan. Het duurt dan drie of vier weken voor het paspoort gereed is. En om dat aan te kunnen vragen is een geboortebewijs nodig. Maar we blijken hier geen aangifte te kunnen doen, omdat de vader niet bekend is. Britt heeft hem in Nederland ontmoet op een feestje, ze weet weinig van hem. Niet heel slim nee, maar wie had kunnen bedenken dat het zulke gevolgen zou hebben?”
[quads id=1]
,,Van de Nederlandse ambassade hebben we een stappenplan gekregen en een lijst telefoonnummers van advocaten. Dat is alles. Als je hier in de gevangenis belandt, komt er iemand van de ambassade langs om je te helpen. Wij zitten hier met een klein baby’tje in een hotelkamer en worden aan ons lot overgelaten.”

Speentjes in waterkoker
[quads id=1]
Het hotelpersoneel zorgt goed voor ze. ,,De manager belt voor ons in het Arabisch met de autoriteiten. De medewerkers zijn vertederd, ze willen allemaal met Yassin op de foto. Maar ook al is iedereen nog zo lief en zorgzaam, een hotelkamer is geen plek voor een baby’tje van een paar dagen oud. Het is hier 45 graden. Ik moet de speentjes uitkoken in de waterkoker en sta met de hand spulletjes uit te wassen in de badkamer. Wij willen maar één ding: zo snel mogelijk naar huis.”

In een reactie laat het ministerie van Buitenlandse Zaken op de hoogte te zijn van hun situatie. ,,Wij verlenen consulaire bijstand en helpen bij het afgeven van een reisdocument. Daarvoor moet eerst aan de eisen worden voldaan. Op de details kunnen we vanwege privacyredenen niet ingaan.”
Bron: AD
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.