Meer over het 12-jarig meisje dat dood is gevonden in Paramaribo

politie Paramaribo

PARAMARIBO – Het twaalfjarig meisje dat onlangs het leven liet op haar woonadres is een natuurlijke dood gestorven. Dat blijkt volgens Humphrey Naarden, hoofd van de politievoorlichting, uit het medisch rapport van de patholoog-anatoom die forensisch onderzoek in de zaak verricht.

Meisje uit Paramaribo

Er zou geen sprake geweest zijn van een misdrijf, zegt hij.

overleden Paramaribo
Psycholoog Maja Heijmans-Goedschalk: ‘Wij hebben als gemeenschap gefaald.’ Foto: Jason Leysner

De politie beloofde direct nadat het lijk was gevonden een diepgaand onderzoek. Het stoffelijk overschot is inmiddels overgedragen aan de familie, die binnenkort tot de begrafenis zal overgaan. Het slachtoffer liep en sprak niet. Het kind had sedert haar geboorte psychische en lichamelijke beperkingen.

Sinds haar geboorte

Ook had zij vermoedelijk een groeistoornis en problemen met haar voedingspatroon. Het is gebleken dat het kinds soms weigerde zich te laten voeden. De politie zegt dat niet is gebleken dat het kind aan verhongering of uitdroging is overleden. Familieleden van het slachtoffer zijn door de politie gehoord en heengezonden.

Familie heengezonden

Volgens de politie zijn de familieleden waarmee het kind in huis leefde eveneens zwak begaafd. Echter, een psychologisch rapport om dat te ondersteunen, is niet gepresenteerd. Psycholoog Maja Heijmans-Goedschalk concludeert dat het geval een direct gevolg is van de crisis waarin de gezondheidssector in Suriname op dit moment zit.

Komt het door de crisis?

De specialist benadrukt dat de dood van het kind grondig onderzocht zou moeten worden door justitie. Ook is ze van mening dat instanties die ervoor zouden moeten zorgen dat het kind sinds de geboorte in de gaten werd gehouden, samen met de overheid hebben gefaald.

We hebben gefaald

“Wij hebben als gemeenschap gefaald. Dit is erg.”

Eerdere berichten:

Geschreven door Cheflin Paulus

Bron: DWT