Video – Waarschuwing – Buikgriep neemt toe in Suriname. Wat moet je doen?

buikgriep Suriname

Suriname ~ Aantal gevallen buikgriep neemt toe.  Plotselinge diarree en braken zonder aanwijsbare oorzaak: het zijn symptomen van een besmettelijke buikgriep die nu heerst in Suriname.

[quads id=1]

Buikgriep in Suriname

De voorzitter van artsen van de Regionale Gezondheidsdienst Bobby Ramautar, constateert landelijk een aanzienlijke toename van het aantal mensen met complicaties. Van een epidemie of een alarmerende situatie is nog geen sprake.

De aandoening ontstaat door het weer, vanwege de overschakeling van de regentijd naar de droge periode. Ramautar zegt dat hij de situatie de afgelopen weken heeft geobserveerd. Behalve diarree en braken worden er ook oogvliesontstekingen geconstateerd bij zieke kinderen.”

[quads id=1]

Overschakeling naar droge tijd

Tot nu zijn er geen volwassenen bij poliklinieken binnengekomen met oogontstekingen. De buikgriep maakt zijn slachtoffers op dezelfde wijze als het oogvirus dat vorig jaar uitbrak en zich tot een epidemie ontwikkelde. De klachten zijn echter van korte duur. “Na een dag of twee zijn meestal de complicaties over.”

Ook oogvliesontsteking

De arts adviseert om op tijd naar de huisarts te stappen als er twijfels zijn over de symptomen. “We hebben gevallen gehad van mensen die nalatig waren. Wanneer ze dralen en niet naar de polikliniek komen kunnen ze wel erg ziek worden. Je kunt uitdrogen als je niet de juiste medicatie inneemt of het juiste dieet handhaaft, en dit geldt vooral voor kinderen.”

Vetvrije voeding

Huisartsen adviseren patiënten om gemakkelijk verteerbare, liefst vetvrije voeding te gebruiken en veel water te drinken om uitdroging te voorkomen. Alle voeding komt namelijk weer naar buiten met ontlasting en overgeven. “Beschuit en thee zijn het beste, totdat je merkt dat alles zich normaliseert.” Baby’s worden extra in de gaten gehouden omdat ze gevoeliger zijn.
[quads id=1]

buikgriep Suriname
Voorbeeldfoto iemand met buikgriep
Virale infectie

Ramautar legt uit dat het om een virale infectie gaat die van persoon op persoon overgebracht wordt als niet hygiënisch gehandeld wordt. “Het is heel belangrijk om de handen regelmatig te ontsmetten of te wassen, zeker als iemand in de directe omgeving het heeft.”
Wat is buikgriep en wat kun je ertegen doen? Bekijk hier een filmpje met wat informatie:
[quads id=1]

Geschreven door: Cheflin Paulus
Bron: DWT
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.