Video – Studenten richten schade aan bij MINOWC Paramaribo onder leiding van Valies  

school Paramaribo

Paramaribo ~ De leiding van het ministerie van Onderwijs Wetenschap en Cultuur (MINOWC) betreurt de acties op het hoofdkantoor.

[quads id=1]

Hoofdkantoor te Paramaribo

Een groep studenten van het Albert Cameron Instituut (ACI) onder leiding van de voorzitter van de Bond van Leraren (BVL), Wilgo Valies, het gebouw hebben bestormd en schade hebben aangericht aan de glazen deur bij de entree van het gebouw. Dit gebeurde in de ochtenduren van maandag 20 Augustus 2018. In de verhitte en onoverzichtelijke toestand was ook duidelijk te merken dat ambtenaren van het MINOWC zich zorgen maakten over hun veiligheid.

[quads id=1]

Ambtenaren waren bang

De groep verraste de bewaking die na dialoog moest ingrijpen en de voordeuren van het Hoofdkantoor van het MINOWC moest sluiten om de veiligheid van de ambtenaren te kunnen garanderen. De groep studenten onder leiding van Valies begon toen heftig te duwen en trappen tegen de glazen deuren tot een van hen een gigantische barst kreeg en een deel eraf vloog. Dit wangedrag zette zich enkele uren voort in golven. De invloed die Valies had over de studenten was duidelijk te merken aan het opgewonden gedrag dat vertoond werd nadat Valies met zijn luidspreker de acties aanvoerde.

De politie moest erbij gehaald worden

Het was dan ook noodzakelijk de politie erbij te halen. De schade die is aangericht zal op de bond/Valies worden verhaald. De vraag die verder gesteld kan worden is of aanstaande opvoeders door zo een houding überhaupt wel geschikt zijn voor een pedagogische opleiding. Ze voldoen niet aan het profiel om met jonge kinderen bezig te zijn. Het vertoon van wangedrag wenst het MINOWC niet als voorbeeld voor de aankomende generatie in de schoolbanken.

[quads id=1]

Vreselijk wangedrag

Het MINOWC kiest altijd het pad van dialoog en betreurt het dat de voorzitter van de BVL de studenten niet voorziet van de juiste informatie en de enthousiaste jonge studenten aanzet tot onterechte en zelfs strafbare acties. Na enkele malen geweigerd ontvangen te worden door de directeur van het Onderwijs Directoraat maar alleen de minister te woord wilde staan, stemde Valies uiteindelijk toe om met een kleine delegatie aan tafel te zitten met de Onderwijs directeur en haar team in Paramaribo.

De directeur onderstreepte dat het fuseren van het ACI en het SPI niet ter discussie is en dat het MINOWC het beleid bepaald. Het MINOWC staat open voor dialoog en alle suggesties van studenten en leraren van het ACI om het positief verloop van dit proces te bevorderen, zolang duidelijk is dat de voortgang hiervan niet verhindert mag worden.

Stijging van inschrijvingen

Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur wordt al enkele jaren geconfronteerd met een stijging in het aantal inschrijvingen bij de IMEAO-scholen. Dit terwijl de aanmeldingen voor de pedagogische Instellingen een dalende trend vertoond.

Snel een oplossing
school Paramaribo
Video stil

Het ministerie is genoodzaakt op korte termijn een oplossing te vinden op het hoge aanbod van aanmeldingen voor het IMEAO voor het basisjaar. Het richtingen systeem binnen het IMEAO-onderwijs, vereist een groot aantal lokalen, dat in feite bezet wordt met een gering aantal leerlingen. Clustering van de richtingen is echter van de hand gewezen, met als gevolg dat de zoveelste IMEAO-school moet worden opgezet. Het besluit is daarom deze nieuwe IMEAO geheel in te richten voor leerlingen van het basisjaar, waarna ze bij succesvolle afronding van dit basisjaar het onderwijs kunnen continueren op de overige IMEAO-scholen.

[quads id=1]

Scholen fuseren

Het Albert Cameron Instituut (ACI) en het Surinaams Pedagogisch Instituut (SPI) bieden een type onderwijs aan, waarom het MINOWC  heeft besloten de beide scholen te fuseren. Dit betekent dat de leerlingen en het lerarenkorps van het ACI per 1 oktober 2018 zullen worden samengebracht met die van het SPI. Hierbij wordt benadrukt dat de rechtspositie van de leerlingen en leraren, als van de geslaagden nimmer in gedrang komt.

Dependance voor IMEAO

Na de verhuizing van het ACI wordt het vrijgekomen gebouw in Paramaribo ingezet als dependance voor het IMEAO, bedoeld voor de opvang van leerlingen van het basisjaar.

Bekijk hier een video van de acties. Van DBS:
[quads id=1]

Bron: DeBoodschap
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.