Belangrijke bekendmaking – ABN AMRO sluit rekening van klanten in Suriname

euro Suriname

Suriname ~ ABN AMRO-rekeninghouders in Suriname moeten op zoek naar andere bank. ABN AMRO zegt duizenden Surinaamse Nederlanders die in Suriname woonachtig zijn de wacht aan.

[quads id=1]

Wonen in Suriname

Ze moeten hun rekening daar opzeggen, als ze dat niet doen, dan doet ABN AMRO dat zelf voor ze. De bank wil, net als veel andere banken, zo min mogelijk met het land van Desi Bouterse te maken hebben. Maar wat zijn de effecten voor klanten met een Nederlandse bankrekening?

[quads id=1]

Stopt in 100 landen

De bank stopt de dienstverlening in 100 landen, in die landen maken 15.000 klanten gebruik van een ABN AMRO bankrekening. Suriname is één van deze landen.
Klant de dupe

30 jaar klant

Henry Carbiere Falls is ondernemer en was meer dan 30 jaar klant bij ABN AMRO, maar aan die tijd is nu een einde gekomen. Hij ontving enige tijd terug een brief waarin melding werd gemaakt van het beëindigen van zijn rekening met daarin een instructie hoe hij dat moet doen. De opheffing van zijn rekening is niet gunstig voor zijn bedrijf. “Suriname begint steeds meer financieel geïsoleerd te raken dus zaken doen vanuit Suriname wordt steeds moeilijker.” Hij moet op zoek naar een alternatief.

[quads id=1]

Surinaamse bank staat op omvallen

Pieter van Maele, oud Suriname-correspondent legt uit waarom het voor banken weinig interessant is om klanten in Suriname te hebben. “Desi Bouterse heeft sinds zijn aantreden in 2010 veel meer geld uitgegeven dan er binnenkwam. Dat heeft vooral sinds 2015 voor enorme financiële problemen gezorgd. Met onder andere een munt die de helft van zijn waarde is verloren.” Volgens Van Maele staat de Surinaamse bank zo goed als op omvallen. Surinamers die hun geld op een Surinaams bankrekening hebben kunnen vaak geen kant op met hun geld, terwijl veel Surinamers op zoek willen naar een veilige plek om hun geld te bewaren.

Oplossing zoeken

[quads id=1]

Robin de Jongh, directeur risico-management van ABN AMRO zegt klanten genoeg tijd te geven om op zoek te gaan naar alternatieven. Ook zou het mogelijk moeten blijven om pensioen en AOW te ontvangen in Suriname. De Jongh: “Als er echt iets heel specifieks aan de hand is dan vragen we de klant contact op te nemen met de bank en dan gaan we kijken naar de situatie en dan komen we er eigenlijk altijd wel uit.”
[quads id=1]
Luister hier naar een geluidsfragment

Geschreven door Bas Altena, Ivo Evers

Bron: eenvandaag.avrotros.nl
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.