Parmila Tjikoeri “Het verlies van mijn broer is verschrikkelijk zwaar” ~ Suriname

oorlog Suriname

Suriname ~ “Het verlies van mijn broer was verschrikkelijk zwaar voor de hele familie en we konden het verdriet niet verwerken.” Met tranen uit Parmila Tjikoeri haar leed over het verlies van broer Shantiperkash Tjikoeri tijdens de Binnenlandse Oorlog.
[quads id=1]

Binnenlandse oorlog Suriname

Zij had het woensdag, precies 26 jaar nadat de vrede werd bekrachtigd door toenmalig president Ronald Venetiaan, niet makkelijk tijdens de herdenkingsdienst voor de 72 gesneuvelde militairen. Dat gebeurde bij het voor hen opgerichte monument bij de Membre Boekoe-kazerne aan de Gravenberchstraat. Tijdens de toespraken van geestelijken moest ze telkens haar tranen drogen en zich inhouden om niet luid haar verdriet te uiten.
[quads id=1]

24-jarige overleden

Het was 13 juni 1988 toen haar ouders het slechte nieuws kregen over hun toen 24-jarige zoon. Ze waren juist voorbereidingen aan het treffen voor zijn huwelijk dat in augustus van hetzelfde jaar zou plaatsvinden. Hij is gesneuveld te Victoria in Brokopondo bij het een gevecht met de guerrillagroep Jungle Commando. Het verlies was een zware klap voor de ouders. “Mijn moeder was hierdoor lange tijd ziek”, herinnert Parmila zich.

Kist kon niet open

[quads id=1]

oorlog Suriname
Foto van Irvin Ngariman uit DWT

De doodskist is tijdens de begrafenis niet open gedaan, omdat het lichaam zwaar verminkt was. Alleen haar vader heeft het lijk gezien, omdat hij het moest identificeren. “Maar wij hebben hem nooit meer gezien. Soms dachten we dat hij niet dood was en dat mijn vader misschien een verkeerde persoon had geïdentificeerd. Maar nu is het dertig jaar later “, snikt Parmila Tjikoeri.
Bron: DWT
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.