Eis van twintig jaar voor Bouterse blijft: Proces Decembermoorden ~ Suriname

Suriname Bouterse

Suriname – De Surinaamse aanklager blijft erbij dat Desi Bouterse, president van Suriname, twintig jaar de gevangenis in moet vanwege diens betrokkenheid bij de moord op vijftien vooraanstaande Surinamers in december 1982.
[quads id=1]

President van Suriname

Dat bleek maandag uit het betoog van de auditeur-militair (AM) Roy Elgin, die het OM in de zaak over de zogenoemde Decembermoorden vertegenwoordigt.

Fort Zeelandia Paramaribo

[quads id=1]
Het is volgens Elgin overduidelijk dat Bouterse een leidinggevende rol speelde bij de voorbereiding van het doden van de latere slachtoffers. Ook zou hij in fort Zeelandia in Paramaribo aanwezig zijn geweest toen er geschoten werd. De AM heeft geen bewijs gevonden dat Bouterse geschoten heeft.

Advocaat van Bouterse

De uiteenzetting van Elgin was de reactie op het pleidooi dat de advocaat van Bouterse in januari heeft gehouden en waarin hij vrijspraak vroeg.
[quads id=1]

Vrijspraak
Suriname Bouterse
Foto Algemeen dagblad

Ook in de zaak van verdachte Etienne Boerenveen blijft de aanklager bij zijn standpunt, dat de toenmalige bataljonscommandant nauw betrokken was bij de voorbereidingen van de moorden.

Etienne Boerenveen

[quads id=1]
Zijn advocaat Frank Truideman had in januari ook voor Boerenveen vrijspraak gevraagd omdat die niet tot de militaire top behoorde. Boerenveen is nu een van de adviseurs van president Bouterse.

De volgende zitting

Op 29 oktober is de volgende zitting in Suriname. Dan mogen de advocaten reageren op wat de aanklager heeft gezegd. Ook krijgen de verdachten zelf de gelegenheid een laatste woord te zeggen.
Bron: Nu.nl
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.