Sabora haar zoontje werd gedood door een poema in Suriname. Ze is getraumatiseerd

overleden Suriname

Suriname  ~ Vrouwen Pusugrunu nu onder bescherming naar kostgronden. Sabora Gadden (23) heeft een trauma door de dood van haar tweejarig zoontje Merinio na een aanval door een poema eerder deze maand.
[quads id=1]

Zoontje dood door Poema in Suriname

Ze is teruggetrokken, praat weinig en kan ‘s avonds moeilijk slapen. Met zachte stem zegt ze: “Ik kan nu moeilijk leven in een bosrijk gebied. Ik wil weg uit het dorpsleven. Door het drama met de poema ben ik nu heel erg bang en de gedachte laat me maar niet los. Ik hield van mijn zoon, maar nu heeft het kwaad hem afgepakt van mij. Ik mis hem heel erg.” Ook haar levenspartner Marilijo Anipa kan het gebeurde moeilijk verwerken. Wat hem vooral pijn doet is dat hij er niet bij was om zijn zoon te redden.
[quads id=1]

Alleen onder begeleiding

Vrouwen in het Pusugrunugebied mogen alleen nog het bos in, of naar hun kostgrond onder begeleiding van een man met een jachtgeweer. Dit hebben de mannen van tien dorpen besloten tijdens een krutu te Bethel. Vooral omdat de padie overal oogstrijp is moeten de vrouwen naar de kostgronden. De overheid heeft gelijk na het drama militairen gedirigeerd naar het gebied om op de poema te jagen, maar die zijn zonder resultaat teruggekeerd. De bewoners zien geen enkele andere beweging van de overheid na het drama.

overleden Suriname

Zijn broertje Björn

De vijfjarige Björn gaat na enkele dagen weer naar school. Toen de poema zijn broertje aanviel heeft hij zijn moeder geroepen, die niet ver van hen bezig was peper te oogsten. Sabora: “Toen hij mij riep had ik niet eens goed verstaan wat hij bedoelde. Ik keerde me om en liep zijn richting op zonder het geringste vermoeden te hebben wat er gaande was.

Ze zag het beest

[quads id=1]
Maar plotseling zag ik een bruin beest het bos in rennen. Toen ik bij mijn zoon aankwam was hij al lelijk verwond. Mijn houwer lag op een afstand.”

Volgens de moeder praat Björn voortdurend over het drama. Hoofdkapitein Theo Gadden, vader van Sabora, ziet dagelijks het verdriet van zijn dochter.

Dochter van de kapitein

“Ze is nu bijna weer als een kind afhankelijk geworden van mij en haar moeder.” Volgens hem is het gebied rond Pusugrunu rijk aan katachtigen, waaronder de agressiefste van de poemasoorten.

poema Suriname
Voorbeeld Poema
Wat doet de overheid

[quads id=1]
“Mijn kleinkind is doodgebeten en ik mag niets doen, want volgens de overheid behoort de poema tot de beschermde dieren. En dat beest loopt nog hier in het bos rond. Maar wat gaat de overheid, die dit verbiedt, voor mijn dochter doen die nu zwaar te lijden heeft?”

Gerelateerde berichten:

Politiebericht ~ 2-jarige overleden na aanval van ‘redi tigri’ Poema in Suriname

Geschreven door Lloyd Djendje
Bron: DWT
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.