Video – Vanavond!! Maansverduistering goed te zien in Nederland. Suriname minder.

Maan Nederland Suriname

Nederland ~ Vanavond langste volledige maansverduistering van deze eeuw te zien. Vrijdagavond zal een volledige maansverduistering te zien zijn boven Nederland. Het is de langste volledige maansverduistering van deze eeuw.
[quads id=1]

Maansverduistering Nederland

De maan zal vrijdagavond volledig verduisterd zijn. Vanaf halverwege de avond zal de zogeheten ‘bloedmaan’ te zien zijn. “De maan komt morgen om 21.30 uur op, maar is dan nog niet goed te zien vanwege het licht van de zon”, zegt astronoom Floris van der Tak van de Rijksuniversiteit Groningen.

Volledige verduistering

Op het moment dat het bij ons donker wordt, zal de maan ook volledig verduisterd zijn. Dit duurt tot 23.14 uur. Met één uur en drie kwartier wordt het de langste maansverduistering van deze eeuw.
[quads id=1]
Maansverduisteringen komen ongeveer net zo vaak voor als zonsverduisteringen, met een maximum van drie per jaar. De laatste maansverduistering was in 2015. De eerstvolgende na de verduistering van vrijdag wordt in januari 2019 verwacht.
Op één lijn

Staan op 1 lijn

[quads id=1]
“De maansverduistering vindt plaats omdat de zon, aarde en maan – in die volgorde – op dat moment op één lijn staan”, vertelt Esther Hanko, astronoom aan de Universiteit van Amsterdam. Bij de verduistering ligt de maan dus compleet in de schaduw van de aarde.

Tenzij het bewolkt is, zal de maan vrijdag goed te zien zijn.

Maan Nederland Suriname

Maansverduistering ook in Suriname te zien?

[quads id=1]
Mogelijk zijn wij dan getuige van de laatste fase van de maansverduistering. In Suriname zullen we evenwel alleen de wegtrekkende schaduw van de aarde zien. Het maximale punt van deze maansverduistering zal in Suriname niet te zien zijn, omdat de maan onder de horizon is op dat moment.

Het kan bewolkt worden

De meeste kans om iets te zien, is tussen 19.00 en 19.19 uur. Let op, het weer is in Suriname vrijdagavond voorspeld op gedeeltelijk tot overwegend bewolkt. Mocht deze voorspelling correct zijn dan heb je dus al een kleinere kans om dit schouwspel waar te nemen.

Mocht je toch iets zien? Laat het ons weten in de comments.

Vroeger werden bloed manen gezien als het werk van een duistere kracht, deze video gaat over over de legendes en mythes rond een bloedmaan.
[quads id=1]

Bron: Nu.nl en DBS
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.