Video – Schoolgeld verhoogd! Kunnen we het nog wel betalen? ~ Suriname

banken Suriname

Suriname ~ Ouders gaan het moeilijk hebben inschrijfgeld te betalen. Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (Minowc) heeft de inschrijfgelden van de verschillende onderwijsinstellingen aangepast. De aanpassingen liggen tussen SRD 50 en SRD 350.
[quads id=1]

Schoolgeld Suriname

Op zich lijkt dit niet een grote aanpassing, maar niets is minder waar. Volgens Hakiem Lalmahomed, student aan de Faculteit der Medische wetenschappen en coördinator van de studentencommissie, staat de regering er niet bij stil dat zelf deze kleine verhoging veel verandering brengt in het budget van de ouders. Ook het overgrote deel van de studenten ervaren deze verhoging als onmogelijk. Tevens vindt hij dat de aankondiging laat heeft plaatsgevonden.
[quads id=1]

Nieuwe inschrijftarieven

“De nieuwe inschrijftarieven zouden minimaal een semester van tevoren, te weten 6 maanden voor de nieuwe inschrijvingen, bekendgemaakt moeten worden. Het ministerie moet ook een beetje meevoelen dat de studenten voor een groot deel nog niet werken. Het zijn de ouders die dit moeten betalen. De ouders maken maandelijks plannen hoeveel zij na bepaalde vaste lasten afgetrokken te hebben, kunnen wegzetten voor de studie van hun kind.

Salaris van SRD 1000

Velen ontvangen niet eens een salaris van SRD 1000. Niettemin werkt men ernaar toe dat hun kinderen een universitaire studie kunnen genieten.”
[quads id=1]
srd Suriname

Boeken lijst

Los van het inschrijfgeld krijgen studenten standaard een hele lijst aan boeken die zij moeten aanschaffen. De meeste boeken worden in het eerste schooljaar van de Medische Faculteit aangeschaft. Het gaat meestal om 6 boeken, die minimaal 100 Euro bedragen. Natuurlijk heeft de student tevens de mogelijkheid deze boeken te kopiëren, maar dat kost ook een aardig bedrag. Per semester kan een student al gauw SRD 300 uitgeven aan kopieën. Niet te vergeten de kosten per maand voor busvervoer of vervoer per boot.
[quads id=1]

SRD 3000 per jaar

De student zegt zelf ongeveer SRD 250 per maand aan olie te tanken om de universiteit te bereiken, wat al op SRD 3000 komt per jaar. Reken maar uit hoeveel studenten per jaar moeten uitgeven voor hun studie. “Ik praat vaak met studenten die een universitaire studie of op zijn minst een hbo-opleiding willen doen.

Ze raken gedemotiveerd

Zij geven aan dat zij door de hoge kosten gedemotiveerd raken dit te doen. Of anderen besluiten werk en studie met elkaar te koppelen, wat heel zwaar is. De tijd dat gebruikt kon worden om te studeren en onderzoek te doen gaat verloren aan werken.”

Bekijk hier de video over de verhoging:

NK
Bron: DBS
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.