Video – Schrikbarende cijfers omtrent HIV onder de jeugd. Ook cijfers Suriname bekend!

Suriname ~ Wereldwijd leven er 36.9 miljoen mensen met HIV. In 2017 raakten om het half uur ongeveer 30 tieners van 15 tot 19 jaar oud besmet met hiv, zegt UNICEF in een nieuw rapport. Twee derde hiervan zijn meisjes.
[quads id=1]

HIV wereldwijd

“In de meeste landen hebben vrouwen en meisjes geen toegang tot informatie, diensten of zelfs maar de macht om nee te zeggen tegen onveilige omgang. Hiv gedijt onder de meest kwetsbare en gemarginaliseerde bevolkingsgroepen. Tienermeisjes staan hierbij in het middelpunt van de crisis. ”

130.000 kinderen

[quads id=1]
Vorig jaar stierven 130.000 kinderen en jongeren van 19 jaar en jonger aan aids, terwijl er 430.000 werden geïnfecteerd. Dit rapport, gepresenteerd tijdens de Internationale aids-conferentie die deze week in Amsterdam plaatsvindt, zegt dat de jeugd de dupe blijft van de epidemie.

Miljoenen mensen

• Bijna twee derde van de 3 miljoen personen onder de 19 jaar met hiv zijn adolescenten tussen de 10 en 19 jaar.

• Hoewel sterfgevallen voor alle andere leeftijdsgroepen, inclusief volwassenen, sinds 2010 zijn afgenomen, is het aantal sterfgevallen onder oudere adolescenten (15-19) niet gedaald.

• In 2017 leefden ongeveer 1.2 miljoen adolescenten tussen 15 en 19 jaar met hiv – 3 op 5 zijn meisjes. De verspreiding van de epidemie onder adolescente meisjes wordt gevoed door vroege omgang, inclusief met oudere mannen, gedwongen omgang, machteloosheid in onderhandelingen over intimitei, armoede en gebrek aan toegang tot vertrouwelijke counseling- en testdiensten.
[quads id=1]

hiv Suriname
Voorbeeldfoto gebruik bescherming
Cijfers Suriname 2017

Ook de cijfers uit Suriname zijn vrijgegeven door UnAids

Totaal aantal volwassen en en kinderen met HIV in Suriname         4800

Vrouwen vanaf 15 jaar2300
Mannen vanaf 15 jaar2400
Nieuwe geïnfecteerden<500
Overleden aan AIDS volwassenen<200
Overleden aan AIDS kinderen van  0 to 14<100
Aantal personen gebruik Aidsremmers2449

Overbrengen HIV van moeder op kind           <100

Kijk hier om de volledige lijst te bekijken.

[quads id=1]
In Amsterdam praten honderden onderzoekers deze week over aids. Ze zoeken naar een oplossing voor de ziekte en lopen een fakkeltocht om meer aandacht voor het probleem te vragen. Brenda van 23 is een van hen. Zij is geboren met hiv en vertelt hoe het is om besmet te zijn:

Bron: HLN.be en UnAids
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.