Waarschuwing van politie Nederland. Nieuw: Oplichting via Whatsapp

oplichting Nederland

Nederland ~ Gezin 1000 euro armer nadat ‘dochter’ via WhatsApp om hulp vraagt. Een echtpaar uit Lunteren is sinds donderdag zo’n 1000 euro armer nadat het via WhatsApp werd opgelicht.
[quads id=1]

Politie Nederland

De oplichters deden zich voor als de dochter van het gezin die dringend geld nodig had. De vader kreeg donderdag via WhatsApp een bericht van zijn dochter dat ze door een storing bij haar bank geen geld kon overmaken, maar dat ze dringend een rekening moet betalen. Volgens de politie ging het om zo’n 1000 euro.
[quads id=1]

oplichting Nederland
Foto van AD
Whatsapp van zijn dochter

Het viel de man uit Lunteren wel op dat zijn dochter een ander telefoonnummer gebruikte. Toen hij daarnaar vroeg, gaf ze aan een nieuw nummer te hebben. De profielfoto van de dochter klopte.

De dochter stuurde een rekeningnummer van een bedrijf en het bedrag door en haar moeder stortte het bedrag om haar kind te helpen. Zodra de bankstoring voorbij is, zou het meisje het geld terugstorten aan haar ouders.

Ander rekeningnummer

[quads id=1]
Niet veel later kwamen de ouders er achter dat de dochter helemaal geen nieuw telefoonnummer heeft. En dat ze niet om geld had gevraagd. De Lunteranen zijn opgelicht. Ze zijn niet het enige slachtoffer dat op deze manier geld afhandig is gemaakt. Het valt de politie op dat de vader, net als andere slachtoffers die hetzelfde is overkomen, recent een advertentie op Marktplaats had gezet.

Op social media

De politie vermoedt dat de oplichters daar zijn telefoonnummer vandaan hebben en op sociale media een foto van zijn dochter hebben gevonden. Die hebben ze gebruikt voor een whatsapp account dat ze met een prepaid mobiel hebben aangemaakt. Via dat account zochten ze contact met de vader.

De politie is op zoek naar de daders. Daarbij hebben ze niet veel meer dan het rekeningnummer waarnaar het geld is overgemaakt en het prepaid mobiele telefoonnummer.
[quads id=1]

Lijkt heel betrouwbaar

De politie adviseert om scherp te blijven bij verzoeken om geld, ook al lijkt het heel betrouwbaar, zoals bij familie. Ook is het verstandig om accounts op sociale media zoveel mogelijk af te schermen voor onbekenden en voorzichtig te zijn met het delen van persoonlijke gegevens zoals telefoonnummers.

Deel deze informatie met iedereen.
Bron: Bron: AD
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.