Video – Meer over de 23,5 miljoen Euro uit Paramaribo in Nederland

euro Suriname Nederland

Paramaribo ~ Justitie in Nederland heeft opnieuw beslag gelegd op euro’s afkomstig uit Paramaribo. Door de onrust die de inbeslagnemingen veroorzaken is de koers van de munt al met meer dan 10 procent gedaald in Suriname.
[quads id=1]

Euro’s uit Paramaribo

Het betreft een bedrag van 4 miljoen euro dat afkomstig is van de Republic Bank in Paramaribo, schrijft de NOS. Het is niet de eerste confiscatie. In april nam de Nederlandse douane een bedrag van ruim 19 miljoen euro in beslag.

Onderzoek naar witwaspraktijken

De twee inbeslagnames zijn onderdeel van een justitieel onderzoek naar witwaspraktijken. Het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) wil de herkomst van het geld herleiden. Suriname importeert vanuit Nederland veel goederen die in euro’s worden afgerekend.
[quads id=1]
Verder komt de euro in omloop in het land doordat toeristen uit Nederland en Frans Guyana de munt binnenbrengen. Ook op de woningmarkt is het gangbaar om met de euro te betalen.

Politiek motief

Volgens Surinaamse politici heeft Nederland mogelijk een politiek motief. “Nederland lijkt bezig met een poging om de economie van Suriname te ontwrichten”, zei parlementariër en vaste voorzitter van de vaste commissie voor financiën Amzad Abdoel.

Complot van Nederland

De NOS meldt dat ook de Surinaamse minister van Financiën in een besloten zitting van het Surinaamse parlement zou hebben gehint op een politiek complot van Nederland.

euro Paramaribo

Het is onbekend hoe lang het onderzoek van de Nederlandse justitie nog gaat duren. Volgens zakenlieden is de situatie nog niet zo ernstig dat er een stagnatie in de handel of schaarste ontstaat, aldus de nieuwssite.

Video van de partijvergadering

“Holland kan niet aangeven, fu san ede den hor’a moni”. NDP-ondervoorzitter tevens Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons heeft op een partijvergadering in Ocer te Paramaribo vrijdag informatie verstrekt over de uitleg van minister Gillmore Hoefdraad van Financiën over geldverzendingen via Nederland. Bekijk hier een video daarvan:
[quads id=1]

In Dagblad Suriname schrijft:

Juridisch proces 23,5 miljoen euro kan 4 jaren duren

Een rechtszaak tegen Nederland om de in beslag genomen 23,5 miljoen euro via de juridische weg vrij te krijgen, zal niet gemakkelijk zijn. “Wij hebben met advocaten gesproken die zulke gevallen hebben behandeld.

Cases zijn gewonnen

De cases zijn gewonnen, maar in het geval van een bank van Curaçao heeft het ongeveer 4 jaren geduurd. Deze bank kon in die 4 jaren geen geld meer verzenden. Het is dus in feite een overwinning zonder vlaggen”, zei Financiënminister Gillmore Hoefdraad tijdens het comité-generaal in De Nationale Assemblee (DNA).

Video op Youtube

De volksvertegenwoordiging heeft het geheimhoudingskarakter van deze vergadering opgeheven en heeft maandagmorgen de audio hiervan beschikbaar gesteld op het YouTube kanaal van het parlement. Hoefdraad benadrukte dat wanneer het heel financieel systeem van een land door de inbeslagname van geldzendingen aan de hak wordt gezet, Suriname deze 4 jaren niet kan wachten.

Nederlandse douane

In april is op verdenking van witwassen een bedrag van 19,5 miljoen euro door Nederlands autoriteiten geconfisqueerd dat de Centrale Bank van Suriname voor commerciële banken naar Nederland had verscheept. Het geld was van de Hakrinbank (10 miljoen euro), DSB-bank (5 miljoen euro) en Finabank (4,5 miljoen euro). In juni is 4 miljoen euro geldverzending van de Republic Bank door de Nederlandse douane in beslag genomen.

Zaak mogelijk op hoger niveau tillen

Justitie in Nederland wil privégegevens van bankcliënten in Suriname voor haar eigen onderzoek naar de herkomst van de 2 geldzendingen, maar heeft vooralsnog geen verdachten aangewezen. Hoefdraad vindt dat indien Nederland behoefte heeft aan informatie over specifieke personen, dit dan middels een rechtshulpverzoek verzonden kan worden naar het Openbaar Ministerie in Suriname.

Geldtransporten in de toekomst

Ondertussen is de CBvS deze banken tegemoet gekomen om de schade enigszins op te vangen. De bedoeling volgens Hoefdraad is dat de CBvS dit geld terugkrijgt wanneer zaken weer in orde zijn. Het is niet duidelijk geworden hoe het verder moet en hoe de geldtransporten in de toekomst zullen plaatsvinden. Hoefdraad heeft geïndiceerd dat het om een politieke actie van Nederland gaat. Deze week zal de bewindsman samen met de Centrale Bank nagaan welk antwoord zij klaar heeft. Hierna zal gewacht worden op de reactie van het OM Nederland.

De zaak op een hoger niveau tillen wordt niet uitgesloten. “Wij gaan er absoluut van uit dat wij het geld niet verliezen”, aldus de minister.

Geschreven door Faisel Rasoelbaks
Bron: DBS
Bron: Nu.nl
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.