Video – Teveel zwangeren onverzekerd in Suriname.

zwanger Suriname

Suriname – RGD bezorgd over onverzekerde zwangere vrouwen. De Regionale Gezondheidsdienst (RGD) raakt te vaak geconfronteerd met onverzekerde hoog zwangeren.

RGD Suriname

“Deze vrouwen melden zich al persend aan op onze poli’s”, vertelt Harriëtte Neslo, woordvoerder van de RGD. “U bent zwanger, een mooi moment in het leven van de vrouw. Vanaf dit moment bent u verantwoordelijk voor de gezondheid van uzelf en het ongeboren kind. Het is belangrijk dat u gedurende de gehele zwangerschap begeleid wordt”, luidt de oproep aan zwangere vrouwen.

Al 118 onverzekerde zwangeren dit jaar

Tot en met mei hadden 118 zwangere, niet verzekerde vrouwen zich aangemeld, zo blijkt uit gegevens van negenentwintig van de zestig poliklinieken die de RGD landelijk heeft. Kort voor de bevalling meldden de vrouwen zich bij een poli. Dit probleem doet zich niet alleen voor in Paramaribo, maar voornamelijk in de districten. RGD noemt dit een groot risico omdat de gezondheidssituatie van moeder noch kind bekend is.

Zwangeren moeten zich aanmelden!!

Dit is de reden dat RGD al drie weken vrouwen oproept om zich in het prille begin van hun zwangerschap aan te melden.

Zwanger Suriname

Het probleem doet zich voor sinds de nieuwe basiszorgwet is aangenomen. Na ettelijke keren hiermee geconfronteerd te zijn heeft de dienst aangeklopt bij het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) om de betreffende vrouwen in aanmerking te laten komen voor een basiszorgverzekering.

Sinds de nieuwe basiszorgwet

Neslo: “Het ministerie heeft begrip hiervoor. Wij kunnen de geregistreerde doorsturen naar Sozavo om voor maximaal zes maanden te worden verzekerd.” Na deze periode doet het ministerie de gebruikelijke screening om na te gaan of degene wel of niet voor de verzekering kan betalen.

zwanger Suriname
voorbeeldfoto zwangere bij de dokter

Neslo benadrukt dat het belangrijk is dat vrouwen naar de poli gaan vanaf het moment dat ze weten zwanger te zijn.

Zwangerschap wordt in de gaten gehouden

Dan wordt de zwangerschap door de gynaecoloog in de gaten gehouden. Complicaties kunnen dan tijdig ontdekt en daarop afgestemde maatregelen genomen worden. Neslo legt uit dat als een vrouw halsoverkop naar het ziekenhuis gaat voor bevalling het moedersterfte met zich mee kan brengen of het kind kan doodgeboren worden. Bij regelmatige controle kunnen complicaties worden uitgesloten.

Elk jaar op 5 mei is het de internationale dag van de verloskundige. Bekijk hieronder een filmpje daarover opgenomen in Suriname. Hier wordt het belang van een verloskundige duidelijk uitgelegd: Dee het met iedereen.

**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.