Onderwijsminister Lilian Ferrier:’184 docenten IOL Suriname onbevoegd’

iol Paramaribo

Suriname ~ Slechts 68 van de 252 docenten op het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL) zijn volledig bevoegd om kwalitatieve lessen te verzorgen. Dit deelde onderwijsminister Lilian Ferrier gisteren mee in De Nationale Assemblee (DNA).

Minister Suriname

[quads id=1]
De bewindsvrouw benadrukte daarom wederom het belang van de spoedige incorporatie van het IOL binnen de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS), dat nog steeds normaal doorgaat. Nieuwe inschrijvingen zullen al tussen 12 en 15 augustus plaatsvinden. Slechts de locatie moet nog worden afgestemd. Voor nu zullen slechts vwo-geslaagden zich rechtsreeks kunnen inschrijven.

Plotseling en onvoorbereid

[quads id=1]
Havo- en kweekschoolstudenten zullen zich via een schakeljaar moeten aanmelden. Voor het gemak heeft het ministerie besloten om het collegegeld op hetzelfde niveau te houden zoals vorig jaar. “Het lijkt plotseling en onvoorbereid, maar er is al heel veel voorbereid en uitgezocht”, stelde Ferrier. Zij benadrukte dat de rechtspositie van de docenten niet zal veranderen, omdat het proces 3 tot 4 jaar in beslag zal nemen.

40 uren les per week op AdeKUS

Ferrier hekelt ook het feit dat een volledige lesurenweek op het IOL 12 uren bevat. “Alle andere verrichtingen, daar staat een financieel plaatje tegenover voor extra uren. Dat kost het ministerie vele duizenden”, stelde zij. Op de Anton de Kom Universiteit van Suriname geldt daartegenover een volledig lesurenweek van 40 uren, waar alles is inbegrepen. Hierin moet verandering komen.

Reden van de acties

[quads id=1]
De bewindsvrouw benadrukte dat de IOL-docenten in feite niet onder de herwaardering van de leerkrachten moesten vallen, maar dit echter door een schrijven van haar voorganger Robert Peneux toch is gebeurd. Dit is de reden waarom ook de universiteitsdocenten acties hebben gevoerd om ook een soortgelijke salarisverhoging op te eisen. De overheid moest hierdoor, ondanks een juridisch probleem, de eis toewijzen.

Faisel Rasoelbaks

Bron: DBS
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.