Bekendmaking – Kweekscholen in Suriname worden hbo-instellingen

onderwijs Paramaribo

Paramaribo ~ Kweekscholen worden hbo-instellingen. De transformatie binnen het onderwijs eindigt niet bij het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL).
[quads id=1]

Onderwijs in Surname

Ook bij pedagogische instituten zullen veranderingen komen. Er is een commissie ingesteld die zich moet buigen over het transformeren van deze scholen naar een hbo-instelling. Voor dit schooljaar zijn er nog inschrijvingen van het mulo toegestaan. In de nieuwe situatie zal de instap eis echter havo zijn. Door het proces op het IOL is deze vernieuwing aangehouden.

Lagere scholen

[quads id=1]
Op de pedagogische scholen is al zes jaar de opleiding de ‘Nieuwe Leerkracht’ gaande, waarbij de instap-eis tot nu toe mulo is. Deze hernieuwde opleiding voor leerkrachten moet ervoor zorgen dat het onderwijsproces op de lagere scholen op peil wordt gehouden. In de praktijk blijkt dat de ‘nieuwe leerkrachten’ nog niet in voldoende mate in het veld functioneren. Ook heerst er een situatie waarbij deze groep in een atmosfeer terecht komt waarbij alle collega’s volgens het ‘oud systeem’ zijn opgeleid. Al gauw komen zij niet tot uitvoering van de nieuwe manier van lesgeven.

onderwijs Suriname
Foto uit DWT
Nieuwe methode

Hoewel de opleiding al zes jaren gaande is, kan de output nog niet worden gemeten. Hortence Promes, directeur van Surinaams Pedagogisch Instituut, zegt dat de leerkrachten die volgens de nieuwe methode zijn opgeleid het veld nog niet hebben overgenomen. Ze vertelt dat er nog wat haken en ogen zijn aan de nieuwe aanpak. Promes geeft aan dat de stage op de werkplek bij het oude systeem beter was ingericht. Toch ziet ze ook een aantal plussen bij de nieuwe opleiding, maar deze zouden continu moeten worden bijgesteld.
[quads id=1]

Jammer dat het oude is weggegooid

Promes vindt het jammer dat het oude is weggegooid voor een totaal nieuw ding. Leerkrachten die al jaren lesgeven worden bij de avondopleiding in het nieuwe systeem onderricht. Zij die niet op de avondopleiding zitten vallen buiten de boot. Promes zegt verder dat aan de vernieuwing van de kweekschool een pilot vooraf had moeten gaan. Maar volgens haar is de ‘Nieuwe Leerkracht’ landelijk geïmplementeerd zonder pilot vooraf.

Geschreven door Naomi Hoever
Bron: DWT
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar info@familienieuws.com en wij publiceren het gratis.