3 Tomaten voor SRD 10. Prijs van alle groentesoorten in Suriname aan de dure kant

tomaten Suriname

Suriname ~ 3 tomaten voor SRD 10. Het klinkt onwaarschijnlijk maar het is een feit. Drie stuks tomaten van normale grootte staan uitgestald voor een bedrag van SRD 10.
[quads id=1]

Tomaten duur in Suriname

‘Ja, het zijn niet de landbouwers die winst maken’, zegt agrarische ondernemer tevens voorzitter van de Landbouwcoöperatie Kwatta, Wim Bajnath, in gesprek met Dagblad Suriname. De landbouwer verkoopt zijn product aan de groothandelaar. En de groothandelaar verkoopt die weer aan de tussenhandelaren. Zowel de groothandelaar als de tussenhandelaar bouwt zijn eigen winstmarge in, totdat het product bij de kleine verkopers terechtkomt.

De helft van de prijs

[quads id=1]
In de meeste gevallen wordt het product maar voor de helft van de prijs of zelfs minder opgekocht bij de landbouwer. In het geval van de tomaat, is deze voor een bedrag van SRD 5 of zelfs minder opgekocht bij de landbouwer. Het moment dat dit product ten verkoop wordt aangeboden aan de consument is dit zeker 100% of meer duurder geworden.

Bajnath legt uit dat dit altijd het geval is geweest binnen de groentesector. Dat de groothandelaren en de tussenhandelaren, die het product opkopen en het op hun beurt weer verkopen, heeft als gevolg dat het verkoopbedrag stijgt.

Alle groentesoorten
tomaten Suriname
Foto van Dagblad Suriname

[quads id=1]
In deze regenperiode is de prijs van alle groentesoorten aan de dure kant. Dit komt vanwege de schaarste die is opgetreden. Behalve het feit dat bepaalde landbouwgebieden onder water zijn gelopen en gewassen waterschade hebben opgelopen, is de productie in de regenperiode ook niet zo optimaal.

Kwestie van vraag en aanbod

‘Het is een kwestie van vraag en aanbod.’ Een bos bladgroente, welke voorheen voor SRD 5 werd verkocht, kost nu boven de SRD 10. Het is te verwachten dat de prijs zich gaat normaliseren in de droge periode, waar de aanvoer van de hoeveelheid groente weer tot grote proporties is gebracht. ‘We hebben altijd pieken en dalen in de groenteprijs. Dit is altijd het geval geweest.’
[quads id=1]
Geshreven door Asha Gajadien-Bhagwat
Bron: DBS
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.