Video promo – “Nieuw boek geeft Hindostanen een gezicht!” – Den Haag

Den Haag ~ “Dit boek geeft Hindostanen een gezicht!”. In Den Haag, de stad waar burgemeester Pauline Krikke de scepter zwaait, wonen zo’n 50.000 Hindostanen. “Ik heb van verschillende Hindostaanse Hagenaars verhalen gehoord over hun oorsprong in India, en hun oral history.
[quads id=1]

50.000 Hindostanen in Den Haag

Het boek ‘De Prijs van Kerrie’ is het eerste voorbeeld van zo’n opgeschreven oral history. Het geeft Hindostanen daarmee een duidelijk gezicht. Hun geschiedenis van volharding, ondernemen en resilience is inspirerend”. Krikke nam het boek in ontvangst uit handen van trendwatcher Adjiedj Bakas, wiens moeder Soemintra Bakas-Sital de auteur is.

Precies 145 jaar geleden

[quads id=1]
De trendwatcher zegt : “Dit jaar is het precies 145 jaar geleden dat de eerste Indiase contractarbeiders, waaronder mijn overgrootmoeder Bhugwantia,  voet aan wal zetten in Suriname. De belangstelling voor geschiedenis neemt toe. Mensen willen weten waar ze vandaan komen, waar hun wortels liggen en hoe hun voorouders hebben geleefd. Deze trend is natuurlijk niet verbazend, want je identiteit wordt mede gevormd door je familiegeschiedenis. In de sneller voortrazende wereld met steeds meer migratiebewegingen zijn deze familiegeschiedenissen steeds gecompliceerder. Mijn familie heeft bijvoorbeeld haar thuis op drie continenten.

Hun belevenissen

Hun levens en belevenissen omspannen meer regio’s en taalgebieden en veel van de familiegeschiedenis is verbrokkeld en mondeling doorgegeven.
[quads id=1]
boek Den HaagDat is overigens in de meeste families het geval. Er zijn verhalen, geruchten, familiegeheimen, maar het zijn allemaal brokstukken. Steeds meer mensen gaan op zoek naar hun voorouders. Ze (re)construeren stambomen, gaan op reis naar plekken waar de wortels van hun bloedverwanten lagen. En steeds meer senioren willen hun belevenissen en wat zij zich herinneren van vorige generaties vastleggen voor de internetgeneratie van hun (klein)kinderen, opdat dit allemaal niet verloren gaat.

Moeder is inmiddels 80

Ook mijn moeder Soemintra, die inmiddels 80 is, voelt de behoefte om wat zij in haar veelbewogen leven heeft meegemaakt, vast te leggen voor haar (klein)kinderen. Opdat die niet vergeten. Maar haar levensverhaal is voor meer mensen interessant dan alleen haar nazaten. Zeker in het jaar dat de geschiedenis van de Hindostaanse immigratie wordt herdacht.”

boek Den Haag
Haagse burgemeester neemt eerste Hindostaanse familiekroniek in ontvangst

Bakas vervolgt: “Mijn moeder behoort tot de derde generatie Surinaams-Hindostanen, een groep mensen van uiteenlopende achtergrond die doorgaans arm vertrok uit India, en die zich in Suriname rap ontwikkelde. Hoe dat precies ging is wel beschreven door wetenschappers en historici, maar dit persoonlijke relaas, een bewerking van vele mondelinge verhalen, heeft een eigen waarde.

Na de oorlog

Na de Tweede Wereldoorlog is oral history (mondelinge geschiedenis) opgekomen, een vorm van geschiedschrijving die is gebaseerd op retrospectieve herinneringen van ooggetuigen, meestal aan de hand van interviews. Dankzij mondelinge geschiedenis krijgen de geïnterviewde personen de rol van historische bron. In de jaren ’70 nam deze vorm van geschiedbeoefening een hoge vlucht, als onderdeel van de democratiseringsbeweging. Gewone mensen, die in traditioneel historisch onderzoek ondervertegenwoordigd waren, kregen zo een stem.“

De promoclip van het boek is hier te zien:

[quads id=1]

De boekpresentatie aan de burgemeester is hier te zien:

Informatie’s en interview aanvraag met Adjiedj Bakas, kunt u contact opnemen met: Jacqui Ramjanam: 06.26.026.402

Het boek is in de boekhandel te koop voor 14,95 euro. Het bevat ook honderden prachtige foto’s en is uitgegeven door Uitgeverij Scriptum in Schiedam.

**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.