Let op! Zware onweersbuien en windstoten dit weekend in Suriname

wind Surname

Suriname ~ Het komend weekend in Suriname zal gekenmerkt worden door zware onweersbuien en windstoten. Op de website van de Meteorologische Dienst Suriname, www.meteosur.sr onder de noemer ‘Actueel’ staat de volgende weersverwachting aangegeven gedurende de periode 29 juni tot 1 juli. ‘
[quads id=1]

Dit weekend in Suriname

Een golfstoring zal in het weekend langzaam greep krijgen op het weer in ons land en zorgen voor zware onweersbuien en windstoten. De onweersbuien komen in de middag en een deel van de avond voor.

Dagblad Suriname sprak met meteoroloog Radjkoemar Nanda. Hij legt de nadruk op dat onweersbuien gepaard gaande met windstoten zich any time kunnen voordoen in deze periode waar er sprake is van hurricane season of orkaanseizoen in de Caribean. Dit orkaanseizoen duurt vanaf 1 juni tot eind november.

Aanvoer van lucht

[quads id=1]
Volgens de meteoroloog moet er vooral rekening gehouden worden met de feitelijkheden dat Suriname een tropisch land is met voldoende opwarming en voldoende aanvoer van lucht. Ook is het een feit dat de as van de Inter Tropische Convergentie Zone (ITCZ) ten noorden van ons land ligt boven de Atlantische Oceaan. Recent is ons buurland Frans-Guyana getroffen door rukwinden.

Tropische golven

Deze winden zijn het gevolg van langstrekkende tropische golven als gevolg van storingen in de Inter Tropische Convergentie Zone. Nanda legt uit dat kolossale luchtmassa’s die opstijgen, zorg dragen voor kolossale wolken. En dit veroorzaakt onweersbuien gepaard gaande met windstoten.

wind Surname

Momenteel is er sprake van de grote regentijd. Deze duurt klimatologisch bekeken tot medio augustus. Er zijn bepaalde dagen waarop er heel weinig tot helemaal geen neerslag valt.
[quads id=1]

Grote regentijd

‘Grote regentijd wil niet zeggen dat het elke dag gaat regenen. Het is periode waar er gemiddeld meer neerslagdagen zijn.’ Komend weekend worden er onweersbuien gepaard gaande met windstoten verwacht. Nanda raadt burgers aan om vooral alert te blijven en de weerberichten te volgen.

Let op de waarschuwingen

Deze zijn na te lezen op www.meteosur. sr. Waarschuwingen worden tijdig doorgespeeld.

Met het Nationaal Coördinatie Centrum Rampenbeheersing, het NCCR, heeft de Meteorologische Dienst een goede samenwerking. De weersverwachting worden op dagbasis doorgespeeld aan dit rampeninstituut.

Geshreven door Asha Gajadien-Bhagwat

Bron: DBS
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.