Bekendmaking – Minimum uurloon per 1 juli 2018 flink verhoogd in Suriname!!

SRD Suriname

Paramaribo –  – Het minimum uurloon springt per 1 juli van SRD 6,14 naar SRD 8,40. Dit is opgenomen in een staatsbesluit dat een dezer dagen zal worden gepubliceerd.
[quads id=1]

Van 6,14 naar 8,40 in Suriname

Minister Soewarto Moestadja van Arbeid stelt in het besluit dat het uurloon minimum voor winkels (behalve buurtwinkels met minder dan vier werknemers) wordt gesteld op SRD 10,08 en voor horeca- (met meer dan twaalf werknemers) en bewakingsbedrijven SRD 11,76. Die waren respectievelijk SRD 7,37 en SRD 8,60.

Een spoedmaatregel

[quads id=1]
In de nota van toelichting schrijft Moestadja dat in overleg met de sociale partners en op aandringen van de vakbeweging de beslissing is genomen, vooruitlopend op de integrale herziening van de minimumuurloon wetgeving en het vaststellingsmechanisme. De bewindsman maakt melding van een spoedmaatregel, “teneinde zorg te dragen voor enig herstel van de koopkracht van de lagere loonschijven”. Het gaat in alle gevallen om een verhoging van 37 procent.

Verhoging van 37%

Voor de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) kwam de informatie woensdag als verrassing en de organisatie wil zich eerst intern beraden, alvorens in de pers uitspraken te doen. Armand Zunder is voorzichtig optimistisch omdat niet duidelijk is of het bedrijfsleven dit kan dragen. De voorzitter van de Progressieve Werknemersorganisatie (PWO), zegt dat eerst moet worden berekend wat op basis hiervan het nettoloon wordt van de gemiddelde werknemer. “Dat geeft de koopkracht weer en dan kan je zien of men daarmee kan uitkomen.”

Het gaat om heel veel mensen

[quads id=1]
SRD Suriname
Het gaat om heel veel mensen die in de genoemde categorieën werken, meent de vakbondsleider. “Elke verhoging is van belang dus het is een goede zaak”, concludeert hij. Aan de andere kant maakt Zunder zich zorgen om de draagkracht van het bedrijfsleven. “Als door de toegenomen kosten nu, ook weer bedrijven in problemen komen of mensen afvloeien dan moet je je zorgen maken.” Zunder weet niet of dit het geval zal zijn, maar betoogt dat het wel van belang is dit in ogenschouw te nemen, omdat de mensen waar het om gaat, doorgaans aan de onderkant van de samenleving zitten.
Bron: DWT
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.