Video – Internationale Dag van de Yoga in Paramaribo? Waarom zo negatief?

yoga Paramaribo

Paramaribo ~ De Internationale Dag van de Yoga is in Suriname gepaard gegaan met onvoorstelbare kritiek. In verband met deze dag en het Indiaas staatsbezoek waren diverse scholen uitgenodigd om te participeren aan het yoga-evenement welke op donderdag gehouden werd in de zaal van de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) te Paramaribo.
[quads id=1]

KKF Paramaribo

Alhoewel yoga wereldwijd geaccepteerd is in 177 landen, hebben enkelingen in ons land op sociale media allerlei negativiteit losgegooid over de beoefening van yoga. Zo hebben zij yoga bestempeld als een demonische activiteit. Zelfs de Vereniging van Volle Evangelie en Pinkstergemeenten in Suriname (VVEPS) heeft ernstig geprotesteerd tegen de geplande yogalessen. Deze vereniging stelt dat yoga aan een bepaalde religie verbonden is, waardoor er op de scholen dwangmatig getracht werd om mee te doen aan het yoga-evenement. Deze opstelling heeft veel commotie veroorzaakt binnen de samenleving.

Hindoeïstisch aangelegenheid

[quads id=1]

1 van de berichten op social media.

Waaraan ligt het dat personen de vele voordelen van yoga niet inzien en het als een religieus activiteit typeren? Yoga is oorspronkelijk in India ontdekt, waar de primaire voertaal Hindi is. Logischerwijs worden de technieken die binnen yoga gehanteerd worden ook in Hindi aangeduid. Dit maakt het echter niet tot een Hindoeïstisch aangelegenheid.

Je eigen ‘ik’ ontdekken

Het is een concept dat ontwikkeld is voor hen die zelfverwerkelijking willen ervaren: de kunst om de eigen ‘ik’ te ontdekken. En yoga heeft dat inmiddels wereldwijd bewezen. Yoga kent bovendien diverse gradaties die erg ingewikkeld kunnen zijn. In Suriname is voornamelijk de ademhalingsoefeningen (yoga) van de Art of Living erg populair.
[quads id=1]

Volksvertegenwoordiger Krishna Mathoera

Een bekende persoonlijkheid in Suriname die deze vorm van yoga ook praktiseert, is de volksvertegenwoordiger Krishna Mathoera (VHP). In gesprek met Dagblad Suriname deelt zij haar ervaring over het beoefenen van yoga.

“Ik heb bij mezelf gemerkt dat yoga heel heilzaam is. Het heeft een positieve invloed op je mind en lichaam. Heel vaak associeert men yoga met de religie, maar dat is totaal verkeerd. Ook al zou yoga een religieus component hebben, dan nog hebben anderen het recht niet om het negatief te typeren; we leven in een land waar we vrijheid van godsdienst hebben.

Tolerant met elkaar omgaan

Bekijk hier nog een interessante video:

Dus we moeten in staat zijn om tolerant en harmonieus met elkaar om te gaan in plaats van anderen op te hitsen of sentimenten aan te wakkeren.” Mathoera illustreert dit met de typische culinaire diversiteit die elke religie met zich meebrengt. “Als we pizza/ pom/ roti enz. eten, vraagt niemand zich af vanwaar het komt of wie het bereid heeft. Waarom zouden we dan bij yoga direct een etiket moeten plakken?”

Bekijk hier wat video’s omtrent de afgelopen Internationale Dag van de Yoga gehouden in Paramaribo:
[quads id=1]

Bron: DBS
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.