Video – Bekendmaking – Slavenregisters Suriname online

slaven Suriname

Register doorzoeken?

Klik hier

[quads id=1]
Suriname ~ Veel informatie over het Surinaams-Nederlandse slavernijverleden komt komende week online op de websites van het Nationaal Archief in Den Haag en van het Nationaal Archief Suriname.
[quads id=1]

Slaven uit Suriname

In de slavenregisters die destijds in Suriname werden bijgehouden, staan volgens de site van het Nationaal Archief in Den Haag circa 80.000 mensen vermeld die tussen 1830 en 1863 slaaf waren in de Nederlandse kolonie. ‘Eigenaren’ moesten de slaven laten registreren met naam, geboortedatum, naam van de moeder, informatie over geboorte, overlijden, vrijlating en verkoop.
[quads id=1]
De echte registers bevinden zich bij Nationaal Archief Suriname en waren tot nog toe zeer beperkt toegankelijk voor het publiek, omdat ze niet gedigitaliseerd waren en omdat er geen namenindex was.

Informatie over je voorouders
slaven Suriname
De jaarlijkse herdenking bij het Nationaal Slavernijmonument in het Amsterdamse Oosterpark. Het is dit jaar 155 jaar geleden dat de Nederlandse regering een einde maakte aan de slavernij in Suriname. © anp

Dat is nu allebei wel het geval. ‘Wie op zoek is naar meer informatie over zijn Surinaamse voorouders, lessen over slavernij voorbereidt, of onderzoek doet naar het Surinaamse slavernijverleden, kan voortaan een belangrijke onlinebron raadplegen’, aldus het Haagse archief. Nergens anders in de wereld dan in Suriname zou zo veel gedetailleerde informatie over mensen in slavernij bewaard zijn gebleven.

Noraly Beyer

slaven Suriname
[quads id=1]
De database wordt op zaterdag in Paramaribo ingeluid en op dinsdag in Den Haag gelanceerd door Noraly Beyer, ambassadeur van het project ‘Maak de Surinaamse slavenregisters openbaar’. Kort daarna gaat de database voor iedereen open via de websites van het Nationaal Archief (www.nationaalarchief.nl) en het Nationaal Archief Suriname (www.nationaalarchief.sr).

Resultaat bereikt

Januari vorig jaar begonnen Coen van Galen van de Radboud Universiteit in Nijmegen en Maurits Hassankhan van de Anton de Kom Universiteit in Suriname met het werven van fondsen en vrijwilligers om te komen tot het nu bereikte resultaat.

Bekijk onderstaande video voor mer informatie:

Bron: Bron: AD
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.