Zwanger op haar 16-de was voor Danielle geen excuus om niet te slagen ~ Paramaribo

geslaagd Paramaribo

Paramaribo ~ Danielle Toto vertelt haar verhaal: Ik ben op 16 jarige leeftijd zwanger geraakt. Op mijn 17e en 18e raakte ik weer zwanger.
[quads id=1]

Staatsexamen in Paramaribo

Ik woonde toen met mijn pa. Sinds mijn 11e is mijn moeder overleden. Ik verliet de ochtend school en schreef mij in op de avondmulo school. Ik heb het staatsexamen gemaakt zonder succes want ik had 2 vijven te veel. In die tijd kon je met zo een cijferlijst ingeschreven worden op de Avond handel.

Die school bestaat niet meer

Die school bestaat er nu niet meer. Ik werd in de schakel klas geplaatst. Ik ging tot het eerste kwartaal en vertrok naar Nederland voor 2 jaartjes. Na mijn komst in Paramaribo begon ik te werken en dacht bij mezelf dat ik niet zo kan blijven, ik moet een diploma hebben. Ik probeerde mij dit keer in te schrijven op het middag IMEAO en het lukte mij ook. Niet wetende dat meneer Peneux geen studenten van het avondmulo op de school wilde. Hij was toen de directeur. Hij liep langs alle klassen en stuurde een ieder zonder diploma naar huis. Ik ging gebroken naar huis. Nu ik het echt wil doen, mag ik het niet doen.
[quads id=1]

Succesvol afgerond

Een week daarna belde hij mijn pa op want ik had zijn nummer als contactnummer gezet. Hij gaf door dat ik mij de volgende dag op school moest aanmelden. Ik was enthousiast, maar tegelijkertijd verdrietig want hij had ons voorgehouden dat wij onze inschrijfgeld terug zouden krijgen dus ik dacht dat wij dat geld moesten gaan halen. Aangekomen op school mochten wij de dag erna starten, maar onder een voorwaarde wij mochten niet blijven zitten… De schakel klas heb ik succesvol afgerond.

Ik was toen 25. Toen was je verplicht om je in te schrijven op een avondschool. Maar ik had een geluk. Het middag Imeao werd uit het systeem gegooid en men plaatste ons allemaal op Imeao 4. Daar zat ik in de eerste klas. Ik rondde het ook succesvol af. Met heel veel tegenslagen op die school. Medestudenten hadden elke dag iets over mij te zeggen. Ik heb een keer meegedaan met Got Talent men plaatste mij meteen op Mamjo.

Negativiteit van mamjo

[quads id=1]
En dan weet je nog hoeveel negativiteit men gaat zitten schrijven. Luku mie dja, ik ben er nog met Gods genade. Het kwam op de televisie dat ik geslaagd was. Er kwam toen een speciale programma op de televisie en die mensen gingen langs de scholen voor een interview. Daarna schreef ik mij in het schooljaar 2012-2013 op het IOL voor de opleiding Nederlands als bachelor student. Maar in 2014 was er een sollicitatie oproep van de Luchtvaartdienst in de krant en ik solliciteerde. Ik kwam door de selectie heen.

Nadien moest ik een verplichtte training van 9 maanden volgen bij het PTC in de ochtend dus ik kon het niet combineren met de opleiding op het IOL. Dus zette ik die opleiding on hold. Ik zat er elke dag mee. Ik ben aan iets begonnen, maar ik heb het niet afgerond en dat kan niet. Ik moest in 2015 weer een andere training bij het PTC volgen maar dit keer zou het 5 maanden duren. Het ging nog steeds om mijn werk.

Ik was geslaagd en schreef mij weer in

Nadat ik in april 2016 was geslaagd, schreef ik mij weer netjes in op het IOL. Maar niet meer als bachelor student, maar MOA-student. In 2017-2018 zag ik dat ik nog een heleboel open vakken had dus kon ik ook niet meer voor een moa-akte want het was het laatste jaar om een Moa-akte of een Lo-akte te opteren. Ik opteerde dus mijn Lo-akte omdat ik grotendeels van het vakkenpakket heb.

Tienermoeders: Niet bij de pakken neerzitten

Ik moest alleen nog naar de stage. Ik heb het intussen gedaan en ben nu in afwachting van mijn Lo-akte. Is dat niet geweldig. Ik wil een voorbeeldfiguur zijn voor velen. Als je een tienermoeder bent, moet je niet bij de pakken neer zitten. Ik had het ook niet breed. Ik kwam nauwelijks uit. Maar met Gods genade en mijn eigen inzet heb ik mijn sterke kant bewezen. Met dit schrijven wil ik anderen motiveren om niet op te geven, maak niet uit hoe jouw situatie eruit ziet, ga voor het beste.
[quads id=1]
Niet een ieder kan professor worden. Maar maak iets goeds van jezelf. Intussen ben ik werkzaam bij het ministerie van OWT&C (Luchtvaartdienst) als AIS officer. Love you all.

Verhaal binnengekomen via Facebook
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.