Over de noodsituatie Zuid Suriname: “Er is niets aan de hand”

Bouterse Suriname

Paramaribo ~ Rampsituatie zuidelijke dorpen overtrokken. “Het water in de rivier en kreken is wel hoog, maar niet dat de kostgronden onder water liggen”, zegt een hoofdkapitein van Kwamalasamutu tegen de Ware Tijd.
[quads id=1]

Spoedberaad te Paramaribo

Hij reageert op een bericht van het NII, waarbij de regering in spoedvergadering bijeen is gekomen om te praten over de “alarmerende situatie” in het zuiden van het land.

“De zware regens van de afgelopen maanden hebben namelijk het zuiden van ons land met een groot aantal dorpen, ruim twee duizend inwoners, onder water doen lopen. De situatie is heel ernstig voor deze inwoners. Ze zijn namelijk verstoken van drinkwater, elektriciteit, voedsel, kleding en medicamenten”, staat in een persverklaring. Het gaat om Kwamalasemutu, Sipaliwini, Tepu, Alalapadu, Apetina, Coeroenie, Amatopo, Palumeu en Kawemhakan.
[quads id=1]

1 miljoen vrijgemaakt

President Desi Bouterse zegt in een video-opname dat het ministerie van Financiën SRD 1 miljoen heeft vrijgemaakt voor onder meer vluchten naar de gebieden om voedselpakketten te bezorgen. Daarnaast is er volgens hem hulp ingeroepen van onder andere de ambassades van de Verenigde Staten en Brazilië. De hoofdkapitein zegt dat hij niets heeft gemerkt van de situatie zoals vermeld in het persbericht. Daarin staat overigens ook dat de in de gebieden gelegen airstrips blank staan en niet geschikt zijn voor gebruik.

Goed te landen op het vliegveld

“Het vliegveld van Kwamalasamutu is goed om te landen en dat was de voorgaande dagen ook het geval”, stelt de hoofdkapitein.

Bouterse Suriname
De president tijdens spoedberaad

Ook Mozes Shanaope, stamhoofd van Tepu, zegt dat er geen kostgronden onder water zijn.
[quads id=1]

Hij lacht erom

Hij lacht wanneer de krant hem confronteert met de inhoud van de persverklaring van de regering. “Ik ben ook gebeld door iemand van het leger, maar ik heb ze gezegd dat er niets aan de hand is.”

Het is droog

Hij weet dat jaarlijks het dorp Sipaliwini bij aanhoudende regen onder water loopt. “Palumeu en Apetina liggen net als Tepu langs dezelfde rivier en ik weet dat het droog is in die dorpen”, aldus het stamhoofd.

Eerdere berichten:
Video – Noodsituatie Zuid Suriname!! Regering in spoedoverleg!

Geschreven door  Gilliamo Orban
Bron: DWT
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.