Video – Vliegtuig richting Paramaribo keert terug wegens dikke laaghangende mist

Paramaribo vliegtuig

Paramaribo ~ Dikke mist doet Caribbean Airlines op en neer vliegen. Passagiers op de vlucht van Caribbean Airlines zullen hun vlucht naar Paramaribo vanuit Trinidad afgelopen maandag niet snel vergeten.
[quads id=1]

Caribbean Airlines  naar Paramaribo

Dikke, laag hangende, mist en de afwezigheid van het Instrument Landing System (ILS)-systeem maakte dat het toestel meerdere keren tussen Trinidad en Paramaribo ging. In eerste instantie werd na een afgebroken landing, meerdere keren gecirkeld boven de luchthaven, alvorens de Caribbean Airlines bemanning besloot terug te keren naar Trinidad.

Ze moesten bijtanken

[quads id=1]
Na bijtanken werd wederom richting Suriname gekoerst, met als resultaat wederom een afgebroken landing. “We werden toen voor de tweede keer naar Trinidad teruggevlogen, waar wij nu wel mochten uitstappen en op de luchthaven wat te eten kregen”, vertelt een passagier.

Het lukte de derde keer

Bij de derde keer lukte het de bemanning de kist wel aan de grond te krijgen. Echter was ondertussen al een half etmaal verstreken. “Ik zeg het je eerlijk; ik had ondertussen behoorlijk de zenuwen”, bekent de passagier.

Paramaribo vliegtuig
Foto uit DWT
Niet landen door de mist

Het gebeurt wel vaker dat vliegtuigen door dikke mist niet kunnen landen en moeten uitwijken, echter het op en neer gaan van Caribbean Airlines blijkt vrij uitzonderlijk. De grote boosdoener is het al langer dan een jaar niet functionerende ILS* op Zanderij, dat vliegtuigen in staat moet stellen ook bij slecht zicht op basis van de apparatuur een precisielanding te kunnen maken.

Er is een probleem

[quads id=1]
Faizel Baarn, directeur van de Luchtvaartdienst, belooft dat per eind juli het probleem is opgelost. “Het complete systeem wordt vernieuwd. We hebben een maand terug al alle apparatuur gekocht en aangevoerd. We zitten nu in de fase van installeren.” Hij zegt verder dat de oude apparatuur al 23 jaar oud is. En dat terwijl het na elf jaar moet worden vervangen. Het gevolg was een vaak onnauwkeurig systeem dat ook nog frequent uitviel. Ongeveer een jaar terug werd het compleet uit gebruik gehaald.

Wat is een ILS systeem?
Het instrument landing system (ILS) is een radionavigatiesysteem waarmee in de luchtvaart een precisienadering van een landingsbaan kan worden uitgevoerd. Het is een naderingssysteem dat de piloot een nauwkeurig beeld geeft van de positie van zijn toestel ten opzichte van de ideale koerslijn en daalhoek naar een landingsbaan. Tevens geeft het ILS – indien gekoppeld aan een DME – een indicatie van de afstand tot aan het optimale landingspunt op de baan. ILS maakt landingen bij (zeer) slechte zichtcondities en automatische landingen mogelijk.
Bekijk hier de video erover:

Bron: DWT
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.