Video – Over de vrouw uit Suriname die ‘danst’ op de doodskist van haar partner

overleden Suriname

Suriname ~ Urwin Goedhart, granbrada van de Federatie van Afleggersverenigingen in Suriname, verwerpt de handeling waarbij een vrouw tijdens een begrafenis in Wageningen de vorige week dansend op de lijkkist van haar partner is gesprongen.
[quads id=1]

Begrafenis in Suriname

Ze is er door een familielid vanaf gestoten, blijkt uit een filmpje op Facebook. Volgens de granbrada kan het met onwetendheid te maken hebben. Hij zegt dat de vrouw om vergiffenis moet vragen. “Ze moet begeleid worden zodat wat ze gedaan heeft geen gevolgen voor haar zal hebben. Als degene die in de kist lag haar geen kwaad heeft gedaan toen hij nog in leven was zal dat ook niet het geval zijn bij zijn dood.”

beri Suriname
Urwin Goedhart, granbrada van de Federatie van Afleggersverenigingen in Suriname wil dat begraafplaatsen gedragregels instellen. Foto: dWT

Door met de dode in conclaaf te gaan hoeft er niets te gebeuren weet Goedhart.
[quads id=1]

Ze moet vergiffenis vragen

Hij zegt dat de vraag gesteld moet worden wat de gemoedstoestand van zo iemand is op dat moment. “Iemand die bij zijn positieven is doet dit niet. Emoties kunnen ook een rol hebben gespeeld.” Hij legt uit dat er manieren zijn waarop een vrouw afscheid neemt wanneer haar levenspartner komt te overlijden. Op de lijkkist springen is echter niet de wijze waarop dat geschiedt.

Emoties spelen een grote rol

Verder spreekt de granbrada zich ook uit over de wijze waarop het er nu bij uitvaarten aan toe gaat. “Vroeger ging het er rustig aan toe met koraalmuziek; er was geen ‘ambaran’ (ophef). Nu is een teraardebestelling een feest.” Vaak genoeg hoort Goedhart nabestaanden zeggen: “Mi low ini mi ati. Niemand kan in je hart zien. Wat je naar buiten brengt wordt gezien.”
[quads id=1]

Begrafenissen zijn anders dan vroeger

Ook hekelt hij de manier waarop mensen gekleed gaan met straps banden of een jurk tot onder de bil. Ook het drinken van sterke drank tijdens een begrafenis keurt hij af. “In het verleden had men altijd een hoofddeksel op. Nu is een ‘beri’ verworden tot een show. Het draait niet meer om rouwen.”

overleden Suriname
Video stil

De begraafplaatsen zouden naar zijn mening met regels moeten komen. Verder valt Goedhart over de soort muziek die gespeeld wordt. “Er zijn ook stichtelijke liederen waarop je lekker kan dansen.” Volgens Goedhart wordt er geen rekening meer gehouden tijdens begrafenissen met de ingetogen en respectvolle sfeer die er hoort te zijn. Er worden schoten gelost, mensen rennen op graven en er is geen respect meer.” Het lossen van schoten had je vroeger alleen bij een begrafenis met politie of militair eerbetoon.

Bekijk hier de video van S. Vonsee ervan:

[quads id=1]

Bron: DWT
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.