Video – Dodelijke vulkaan uitbarsting in Guatemala nu al 60 doden!

Guatemala vulkaan buitenland

Geert was bij uitbarsting vulkaan Guatemala: ‘We zagen mensen bidden’

vulkaan buitenland
Geert en zijn vriendin waren opgelucht toen ze eindelijk buiten gevaar beneden waren en werden opgevangen door lokale autoriteiten. © Felix Trompke

[quads id=1]
De 27-jarige Geert wilde weleens een actieve vulkaan van dichtbij bekijken. Dat heeft hij geweten. Ineens was hij samen met zijn vriendin bij de uitbarsting van de Fuego in Guatemala. Stenen zo groot als tennisballen kwamen naar beneden. “Het was echt bizar.”

Uitbarsting Guatemala

[quads id=1]
De Noord-Hollander zit in Antigua, hemelsbreed zo’n 15 kilometer van de Fuego vandaan, en begint zich nu pas langzaam te beseffen wat hij heeft meegemaakt. Op tv-zender BBC hoorde hij dat 38 doden (inmiddels 60 doden) zijn gevallen in de dorpen rondom de vulkaan. “De berichten volgden elkaar vrij snel op. Eerst hadden ze het nog over vier doden”, vertelt hij aan RTL Nieuws.

Vuurvulkaan

“We hadden eerst geen flauw idee dat het zo gevaarlijk was”, zegt Geert. Met een groep van tien man klom hij gisteren de vulkaan Acatenango op. Eenmaal boven zou hij een prachtig uitzicht hebben op die andere vulkaan: de Fuego.

De Fuego, letterlijk ‘vuurvulkaan’, is al jaren actief, maar uitbarstingen komen bijna nooit voor. Twintig jaar geleden was er een grote uitbarsting, vorig jaar een kleinere, vertelt de twintiger. De vulkaan is vooral mooi om te zien, een toeristische trekpleister. “Om de 30 minuten spuwt de vulkaan rook”, zegt Geert. “Maar we hadden niet verwacht dat-ie zou uitbarsten.”

Trekpleister voor toeristen

Dat deed de vulkaan dus wel. En vrij plotseling ook. Geert was met de groep klimmers bijna bij de top toen het asdeeltjes begon te regenen. Op dat moment leek het allemaal normaal. Dit hoort er gewoon bij, dacht de Nederlander nog.

Klein houten huisje

[quads id=1]
“Op een gegeven moment kwamen er kleine steentjes, van ongeveer één centimeter, naar beneden. We zochten beschutting bij een klein houten huisje. We waren gezellig met een groepje, en hadden totaal niet het idee dat we met iets gevaarlijks bezig waren.”

Een halfuurtje later kwam het plafond van het huisje naar beneden. Het dak bezweek door het gewicht van de as van de vulkaan. De steentjes werden groter, zo groot als tennisballen, vertelt Geert. Eén van zijn reisgenoten kreeg er een in haar gezicht.

Het werd pikkedonker

Het was midden op de dag, maar ineens was het pikkedonker geworden. Reddingswerkers kwamen naar boven gesneld. “Die zeiden dat we zo snel mogelijk naar beneden moesten. Toen dacht ik voor het eerst: oké, dit is een serieuze zaak.”

Dubbel gevoel

Geert herinnert zich dat hij een dubbel gevoel had. “Ik was eerst heel erg teleurgesteld. Ik wilde naar de top toe. Ik zag toen nog niet echt het gevaar in.” Pas toen hij beneden was, realiseerde Geert zich welke ramp er zich had voltrokken. “Straten lagen compleet onder de stenen, auto’s zagen zwart van de as. We zagen mensen bidden. Echt bizar. We zagen toen pas hoe erg het was, en raakten best wel een beetje in shock. Mijn vriendin kreeg tranen in de ogen. We werden er allemaal stil van.”
Bekijk hier de video en foto’s met bizarre beelden. Let op de beelden kunnen zeer schokkend overkomen:

[quads id=1]
Foto’s van Marvin Estuardo HernandezGarcia
Bron: RTL
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.