Video – De in Suriname geboren 71-jarige powerwoman Ina Koolhaas Revers

Suriname sportvrouw

71 en één brok power: Deze vrouw, geboren in Suriname, lift met gemak 135 kilo op het WK Powerliften. De Nederlandse senioren-kampioen Ina Koolhaas Revers (71) doet morgen mee aan het wereldkampioenschap powerliften in Calgary.

Geboren in Suriname

Zij is in haar wedstrijdcategorie de eerste Nederlander ooit. In strakke sportkledij met felgekleurde gympen zit Ina Koolhaas Revers, daags voor haar vertrek, aan haar keukentafel in Amsterdam. Ze heeft een intense twinkel in haar lichtbruine ogen. Om de paar minuten zet ze een grote fles water aan haar mond. De koffie komt zonder koekje. ,,Ik moet nog afvallen”, zegt ze verontschuldigend.

Powerlif­ting leek mij een sport voor brede, bulkige mannen

Lees hier het inteview:

Wat doet u morgen op het WK Powerlifting?

Ze pakt een zwabber en laat het zien. ,,Ik voer woensdag drie oefeningen uit: 90 kilo back squatten, dan buig ik met een stang op de schouders diep door de knieën, 60 kilo bench pressen, liggend op een bank druk ik het gewicht vanaf de borst omhoog en 135 kilo deadliften, waarbij ik de halter vanaf de grond omhoog til. Je mag elke oefening drie keer doen. Alles zonder hulpmiddelen of ondersteunende bandages. De zwaarste poging telt, mits correct uitgevoerd. Het lijkt misschien simpel, maar het is een technische sport met strenge regels.”

U bent 71 jaar en dan nog krachtsport op topniveau?

,,Ik kan soms zélf nog niet geloven dat ik in deze sport terecht ben gekomen. Ik wist helemaal niets toen ik eraan begon. Powerlifting leek mij een sport voor brede, bulkige mannen. Acht jaar geleden ging ik naar de sportschool nadat ik knieklachten kreeg van joggen. Ik ontmoette er mijn trainer Jinga Gosschalk. Zij introduceerde mij in CrossFit, een combinatie van gymnastiek, cardio en krachttraining. Trainen met haar was heel pittig. Ze weigerde naar huis te gaan voordat ik een oefening goed deed en zij heeft mij zelfs zover gekregen dat ik push-ups in de handstand doe. Jinga drijft mij tot het uiterste. Ze is consequent, zet altijd door en is nooit chagrijnig. Ze leeft wat ze zegt en mij leert.”

Waar komt uw motivatie vandaan?

,,Discipline heb ik van huis uit meegekregen. Mijn vader was, net als mijn eerste man, militair en wij waren de eerste generatie Surinamers in Nederland. Mijn ouders leerden ons aan om altijd meer ons best dan anderen te doen, omdat mensen extra op buitenlanders letten.

Van mijn overleden zoon Blaise heb ik geleerd door te zetten

Ik jog sinds 1991, om mijn verdriet te verwerken. Blaise, mijn zoontje van 8 kreeg dat jaar kanker. Op zijn verjaardag aten we ’s ochtends nog taart en ’s middags kreeg hij zijn eerste chemo toegediend. Mijn man was twee jaar daarvoor plots overleden aan een hartinfarct. Ik moest mijn hoofd leegmaken, dat lukte met joggen. Iedereen maakt ellende mee, maar wat telt is hoe je ermee omgaat.

Als ik vroeger een beetje zat te zeuren, zei Blaise altijd: ‘Alles is liefde’. Hij was een oude ziel. Uiteindelijk overleed hij in 2008. Blaise heeft drie keer kanker gekregen en drie keer gevochten. Als hij kon doorzetten, kan ik het ook. Ik geloof dat hij morgen meekijkt bij de wedstrijden.”

Hoe heeft u zich voorbereid op het WK?

,,Ik train vijf keer per week, eet om de twee uur, neem de beste supplementen en ga naar de vriessauna voor een oppepper. Ik sta drie minuten in twee ruimtes, de een is -60 graden, de ander -110 graden. Verder drink ik veel om te zorgen dat ik nog één of anderhalve kilo afval. Alles is geregeld zodat ik mijn hoofd kan leegmaken. Ik zeg tegen iedereen: als bij wijze van spreken mijn kat doodgaat, bel je me maar als ik klaar ben met de oefeningen.”

Suriname sportvrouw
Jinga Gosschalk (r) heeft Ina Koolhaas Revers (71) ‘ontdekt’ in de sportschool en coacht haar nu naar het wereldkampioenschap. © Marco Okhuizen
Wat adviseert u ouderen die ook willen krachtsporten?

,,Geloof in jezelf, je kunt zoveel meer dan je denkt. Begin ergens, al is het maar een blokje om de tuin. Het hoeft niet op mijn niveau, zolang je maar begint en doorzet. Goede begeleiding is belangrijk. Ga niet zelf aanrommelen.”

Kijk hier een leuke video van haar:

Ina Koolhaas Revers is online te volgen via de International Powerlifting Federation (IPF) vanaf 22.00 uur Nederlandse tijd.