Video – 300 tot 400 gevallen van babysterfte in Suriname per jaar. ~ Paramaribo

baby Suriname

Paramaribo ~ Babysterfte is wel degelijk te vermijden. Manoj Hindori, algemeen directeur van het St. Vincentius Ziekenhuis Paramaribo  geeft in een interview met Dagblad Suriname aan dat het wel degelijk mogelijk is zoveel als mogelijk babysterfte te vermijden.
[quads id=1]

Algemeen directeur van RKZ Paramaribo

In dat kader zal er sprake moeten zijn van een preventieve benadering ten aanzien van de zorg. “Beleid en uitvoering moeten ervoor zorgen dat je goed equiped bent, zowel met materieel als kennis om onnodige babysterfte te voorkomen.” Hindori zegt dat sterfte een onderdeel is van het leven, echter is het heel triest wanneer een levensvatbaar kind, dat helemaal voldragen is, op het moment van bevalling komt te overlijden. Het is dan duidelijk dat iets verkeerd is gegaan.

Moeder regelmatig monitoren

[quads id=1]
baby Paramaribo“Je zal gedurende de zwangerschap de moeder regelmatig moeten monitoren om situaties als de ligging van het kindje, waaraan men reeds kan zien als het een probleembevalling kan worden, tijdig vast te stellen. Je kan tevens aan de stand van het kindje zien als die niet goed groeit”. Het ziekenhuispersoneel moet op alles voorbereid zijn, zodat de nodige procedures in place kunnen zijn om zo de bevalling goed te leiden.

Dingen kunnen misgaan

“Geboorte is een natuurlijk proces het en is gemaakt om goed te gaan , maar toch kunnen dingen misgaan. Een navelstreng kan om het kindje zijn hoofd draaien en hoewel je niet weet wanneer dat gebeurt, moet je erop bedacht zijn. Een andere situatie kan zijn dat de bloeddruk van de moeder zodanig kan stijgen dat er vrucht uitdrijving plaatsvindt.

Zorgverleners moeten goed getraind zijn

Als zorgverlener moet je dus goed getraind zijn dat je de dingen herkent, zodat je snel kan ingrijpen. Verder heb je bepaalde apparaten nodig zoals een CTG, zodat je de hartslag van moeder en baby kan meten. Het zijn hulpmiddelen die nodig zijn om snel in te grijpen. Verder moet je snel operatief kunnen ingrijpen en daarvoor moet een operatiekamer bij de hand zijn, de operateur en gynaecoloog moeten erbij gehaald worden.
[quads id=1]
baby Suriname

300-400 baby sterfgevallen

Naarmate al deze zaken goed op elkaar zijn afgestemd, kan je babysterfte voorkomen. Langzaam zal het sterfte cijfer dalen en zullen we niet meer tussen de 300-400 baby sterfgevallen zitten.” Ouders bewustzijn van eigen verantwoordelijkheid
Bij de pre-conceptiezorg moet er van tevoren om advies gevraagd worden.

Er zijn bepaalde risicogroepen die in een vroege fase begeleid moeten worden. “Als de toekomstige moeder bijvoorbeeld een medisch overgewicht heeft, of diabeet is dan weet je dat je deze dame goed moet voorlichten, zodat het zowel met haar als haar ongeboren baby vanaf dag 1 goed gaat.
[quads id=1]

Overgewicht moet goed in de gaten gehouden worden

Dat betekent dat de moeder naar de pre-natale controle moet komen. We verwachten een stukje eigen verantwoordelijkheid van de ouders op dit gebied”, zegt Hindori. De prenatale controle is aan de ene kant voor de medische begeleiding, maar het geeft ook de gelegenheid om adviezen te geven over de leefstijl. “Er zijn nog steeds moeders die niet weten dat roken tijdens de zwangerschap ongezond is. Soms zie je dat er ouders zijn die echt nonchalant omgaan met dit proces. En daarom proberen we met bewustwording zwangeren goed te begeleiden, zodat je niet die onnodige babysterfte krijgt”, aldus het algemeen directeur.

6 jaar geleden was babysterfte onder Surinamers en Antillianen ook een probleem. Verloskundige Henna Playfair vertelt erover. Bekijk de video:

Lees dit artikel voor meer informatie:
INNOVATIEVE ZORG RONDOM ZWANGERSCHAP EN GEBOORTE IN SURINAME

NK
Bron: DBS
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.