Moeten transgenders en mannelijke ‘werkers’ in Suriname extra beschermd worden?

vrouwen Suriname

Suriname ~ VS MELDT PESTERIJEN LGBT-MENSEN IN CELLENHUIZEN . PARAMARIBO – In een recent rapport meldt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat transgender mannelijke ‘werkers’ in Suriname willekeurig worden gearresteerd, geïntimideerd of afgetuigd door politieagenten.
[quads id=1]

Door politie agenten in Suriname

Ook worden ze in de cellenhuizen geïntimideerd en mishandeld door andere arrestanten, staat in het ‘2017 Country Reports on Human Rights Practices’. Echter, bij de autoriteiten blijken er hierover geen formele klachten te zijn ingediend.

“Ondanks de beschermende wetgeving werd de LGBT-gemeenschap geconfronteerd met discriminatie van de overheid en de samenleving. LGBT-personen, in het bijzonder transgender commerciële werkers, meldden willekeurige arrestaties, intimidatie en afranselingen door ordehandhavers”, meldt het Amerikaanse ministerie.
[quads id=1]

Discriminatie van de samenleving

Verder wordt aangegeven dat het Korps Politie Suriname geen specifiek beleid heeft voor de behandeling van mannelijke transgender commerciële werkers. Dit zou ertoe hebben geleid dat de gearresteerden werden geplaatst in cellenhuizen waar ze te maken kregen met intimidatie en andersoortig geweld door andere gedetineerden.

omgang Suriname
Juan Pigot, voorzitter van Parea, de organisatie die opkomt voor de rechten van LGBT-personen. Foto: Irvin Ngariman
Geen klacht bij Parea

[quads id=1]
Parea, de organisatie die opkomt voor de rechten van LGBT-personen, is niet op de hoogte van voornoemde misstanden. “Dit weten wij niet. Bij ons is geen klacht gedeponeerd. Sinds december hebben we een aanvang gemaakt met het registreren van klachten over mensenrechtenschendingen”, zegt voorzitter Juan Pigot desgevraagd. Volgens hem is het normaal dat een homo die een misdrijf begaat en wordt aangehouden in de cel bij andere mannelijke gedetineerden wordt geplaatst. Wel is bescherming tegen geweld en mishandeling door medegevangenen gewenst.

Waar hoort een transgender vrouw?

Wat transgenders betreft zou er wel een andere beleid gevoerd moeten worden bij hun aanhouding en opsluiting wanneer ze een misdrijf zouden hebben begaan. Pigot: “Een transgendervrouw hoort niet in een cel met mannelijke gedetineerden te zitten aangezien deze persoon haar genderidentiteit vrouw is.”

Volgens het State Department waren er weinig officiële meldingen van geweld vanuit de samenleving tegen LGBT-personen. Dit komt volgens de VS voornamelijk vanwege de angst voor vergelding bij de slachtoffers en omdat “de autoriteiten naar verluidt klachten van personen uit de LGBT-gemeenschap niet serieus nemen”. Er waren wel berichten over discriminatie op het gebied van werkgelegenheid en huisvesting vanuit de samenleving, wordt verder gemeld.
[quads id=1]
Hierover heeft Parea geen hard bewijs, “maar het is wel zo dat er een vermoeden bestaat dat mensen geweigerd worden tijdens sollicitatie en huisvesting vanwege hun geaardheid of genderidentiteit. Het gaat meer om gedekte discriminatie waarbij de potentiële werkgever of verhuurder zegt dat de werknemer niet zou voldoen aan het profiel maar waarbij de achterliggende gedachte dus de geaardheide of genderidentiteit kan zijn.

Pesterijen komen ook voor

Pesterijen zodat mensen zelf vertrekken komen naar horen zeggen ook voor”, zegt Pigot. Waar volgens hem “wel zeker wordt gediscrimineerd is het niet erkennen van hetzelfde geslachts- relaties door veel werkgevers inclusief de overheid.” Zaken zoals pensioen, verzekering en andere bedrijfsvoordelen gelden vaak niet voor dit soort relaties. Parea heeft daarom de Verklaring van Paramaribo gelanceerd, waarin wordt gepleit voor deze rechten.
Bron: DWT
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.