Bekendmaking!! Geen valuta transacties bij de Centrale Bank Suriname ~ Paramaribo

euro Suriname Nederland

Paramaribo ~ De Centrale Bank van Suriname (CBvS) koopt en verkoopt tot nader order geen vreemde valuta. De redactie werd door verschillende mensen hierop geattendeerd.
[quads id=1]

Centrale bank Paramaribo

Ook een medewerkster van de krant kreeg nul op het rekest toen zij bij de bank euro’s wilde omwisselen vanwege de hogere koers die de Centrale Bank momenteel aanbiedt. Haar werd voorgehouden dat op instructie van de leiding van de bank voorlopig geen deviezen worden opgekocht of verkocht.

Sterkte terugval van de Euro

[quads id=1]
Deze maatregel hangt vermoedelijk samen met de aanhouding van een valutazending van de Centrale Bank in april in Nederland. De bank heeft over de valutastop geen officiële mededelingen gedaan en er was voor de krant ook “geen reactie beschikbaar”. De beslaglegging op de geldzending door de Nederlandse justitiële autoriteiten heeft intussen geleid tot een sterke terugval van de wisselkoers voor de euro met meer dan SRD 1.

Euro en dollar gelijk

[quads id=1]
euro ParamariboDinsdag bedroeg de officiële opkoopkoers bij de Centrale Bank SRD 8,635 en de verkoopkoers SRD 8,777. De euro en de US dollar hadden een gelijke notering bij de meeste cambio’s: opkoopprijs SRD 7,50. Woensdag schommelde deze prijs bij de meeste wisselkantoren rond de SRD 8,10 voor de euro.

Witwassen van geld

Tot nu toe is Finabank de enige deviezenbank die formeel maatregelen heeft afgekondigd. Het beleid voor kasstortingen is drastisch aangepast. De maatregelen zijn volgens deze bank het gevolg van “de aanscherping van de internationale anti-money laundering regelgeving”, ofwel witwassen.

Afhandelingskosten

[quads id=1]
De bank accepteert geen coupures meer van 200 en 500 euro. Voor stortingen vanaf SRD 25.000, drieduizend US dollar en vijfhonderd euro zal documentatie van de herkomst van het geld overgelegd dienen te worden, inclusief gegevens zoals naam, adres en woonplaats van degene die de storting pleegt. Stortingen boven drieduizend euro worden bij Finabank helemaal niet meer aangenomen. Voor het storten van bedragen vanaf vijfhonderd euro wordt drie procent afhandelingskosten in rekening gebracht.

Kan nog enkele maanden duren

Vooralsnog is er geen zicht op het vrijkomen van de in Nederland aangehouden geldzending van negentien miljoen euro. Persofficier Marleen van Fessem van het Openbaar Ministerie (OM) Noord-Holland, zegt dat het onderzoek in deze zaak enkele maanden kan duren. Het OM onderzoekt in hoeverre er sprake is van witwassen.

Velen zijn bezorgd

Tijdens de reguliere vergadering van ondernemers van de Kamer van Koophandel en Fabrieken dinsdagavond hebben aanwezigen bezorgdheid geuit over de ontstane situatie. Ze tasten in het duister over wat er precies gaande is en beklaagden zich erover dat door de financiële autoriteiten geen informatie over deze kwestie wordt verstrekt. Ook de banken waarvoor de Centrale Bank de geldzending naar Nederland had verzorgd hullen zich in stilzwijgen.
Bron: DWT
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.