Video – Cambio’s in Suriname nemen niet meer zomaar geld aan. Nu strengere regels

euro Suriname

Een regel die de Centrale Bank van Suriname de afgelopen jaren kennelijk niet kon handhaven, blijken cambio’s noodgedwongen door omstandigheden nu uit zichzelf toe te passen.
[quads id=1]

Identificatie gevraagd

Bij wisselkantoren wordt nu bij elke wisseltransactie, hoe klein het bedrag ook is, identificatie gevraagd van de klant. Of dat al bij alle cambio’s gebeurt, is nog onduidelijk. De banken accepteren sinds een geldzending van de Centrale Bank vorige maand in beslag is genomen naar verluidt geen euro’s meer van de wisselkantoren als ze niet duidelijk kunnen aantonen waar ze het geld vandaan hebben.
[quads id=1]

Niemand hield zich eraan

“Wan ogri tyar’ wan bun, want vrijwel niemand hield zich aan deze oude instructie van de Centrale Bank”, zegt een valutahandelaar. Toen Gillmore Hoefdraad governor bij de Centrale Bank was, zijn onder meer regels uitgevaardigd dat klanten zich bij elke wisseltransactie moesten legitimeren, zodat de cambio’s een adequate registratie konden aanleggen.

Controles door de bank

Ook werden toen regelmatig en steekproefsgewijs controles uitgevoerd door de bank. Echter, dit is na verloop van tijd verwaterd. Intussen overwegen bepaalde cambio’s om binnen afzienbare tijd met moderne en digitale registratie- en administratiesystemen te komen.

euro Suriname

In opdracht van Nederland

[quads id=1]
Vorige maand heeft de Nederlandse douane in opdracht van het Openbaar Ministerie een geldzending van de Centrale Bank van Suriname aangehouden. Zolang in deze kwestie geen oplossing is gekomen, houdt de bank nieuwe zendingen aan.

Minstens één keer in de maand vervoerde de Centrale Bank ten behoeve van Surinaamse banken hun euro’s naar Nederland ten behoeve van financiële transacties van hun cliënten in Europa.

Niet in de pers

De Surinaamse Bankiersvereniging treedt over deze aangelegenheid niet in de pers. Afgesproken is dat de Centrale Bank hierover mededelingen doet, zegt bankiersvoorzitter Jim Bousaid.

De in april door Nederland in beslag genomen 19 miljoen euro is nu onderwerp van een zogenoemd fenomeen onderzoek. Onder een fenomeen onderzoek wordt over het algemeen in Nederland verstaan het doorlichten van een geografisch gebied, bevolkingsgroep, misdaadveld, criminele markt en/of sector of verschijnsel in de samenleving.

Nog geen overeenstemming

Evenwel ontbreekt er een eenduidige definitie van het begrip fenomeen onderzoek. Met name over de doelstelling en de toe te passen onderzoeksmethoden bestaat er nog geen overeenstemming.
[quads id=1]
Bekijk hier een video erover:

Bron: DWT
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.