Let op!! Pas geboren baby zijn na drie dagen niet meer verzekerd!! Suriname

baby Suriname

Suriname – De drie-dagen-regeling om een zuigeling aan te melden bij een verzekeringsmaatschappij werkt niet in de praktijk.
[quads id=1]

Ziekenhuizen in Suriname

Dit zegt Manodj Hindori, voorzitter van de Nationale Ziekenhuis Raad (NZR). Deze maatregel is tussen verzekeringsmaatschappijen en de ziekenhuizen in Suriname afgesproken. In het verleden was een baby na geboorte veertien dagen automatisch met de moeder meeverzekerd.

Zorgt voor problemen

[quads id=1]
Al enige tijd echter moeten de ouders of een familielid van een nieuw geborene het kind zelf aanmelden bij de verzekering. Dit maakt dat bepaalde instellingen de ouders zuigelingkosten in rekening brengen. Hindori zegt dat de maatregel in de praktijk voor problemen zorgt. Het lukt de moeder die nog moet herstellen namelijk vaak niet om het kind binnen drie dagen aan te melden.

Ouders zelf betalen

“Ziekenhuizen plaatsen de kosten voor een zuigeling die niet verzekerd is voor eigen rekening en die kan behoorlijk oplopen”, stelt hij. Ouders kunnen meestal de hoog opgelopen kosten niet betalen en dat is een verliespost voor de ziekenhuizen volgens de NZR-voorzitter.

baby Suriname
Voorbeeld foto pasgeboren baby

[quads id=1]

De verzekeraars zijn bij de drie-dagen-regeling kennelijk uitgegaan van een natuurlijke bevalling zonder complicaties, waarbij de moeder binnen drie dagen het ziekenhuis mag verlaten.

Aparte rekening

Verpleegkundig directeur Suze Holband van ’s Lands Hospitaal zegt dat het kindje drie dagen zorg mag genieten via de verzekering van de moeder zonder dat er aparte zuigelingkosten in rekening worden gebracht. Vanaf de vierde dag is de baby echter niet meer automatisch verzekerd.

Hospitaal probeert wel te helpen

’s Lands Hospitaal probeert wel contact te maken met de verzekeraar van de moeder om de geboorte van het kind te melden. Holband zegt dat het dit ziekenhuis soms lukt om via het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting de rekening te betalen van patiënten die dat niet kunnen. “Wij hebben een andere band met het ministerie.” Ook gebeurt het dat deze personen zich aanmelden bij de Zorgraad.