Video – Man is 104 jaar geworden. Maar hij wil graag dood zijn. (buitenland)

man wil dood

De oudste wetenschapper van Australië wil sterven, maar mag dat niet. David Goodall is 104 jaar oud en vindt het wel genoeg geweest. Hij is niet ziek, maar zijn levenskwaliteit is wel achteruitgegaan.
[quads id=1]

Hij is 104 jaar oud

Zo kan hij niet langer tennissen, wat hij tot zijn 90ste deed, en zijn zicht is nu zo sterk achteruitgegaan dat hij niet meer kan autorijden en ook nauwelijks meer kan lezen.

Foto van NOS

[quads id=1]

Ik ben niet gelukkig

“Ik vind het heel jammer dat ik zo oud ben geworden”, zei hij onlangs tegen omroep ABC. “Ik ben niet gelukkig. Ik wil sterven. Dat is niet verdrietig. Het is pas verdrietig dat ik dat niet mag.”

Alleen als je terminaal ziek bent

[quads id=1]
Daarom heeft hij besloten om deze maand zijn leven te beëindigen. Hij vliegt daarvoor naar een kliniek in het Zwitserse Basel die helpt bij vrijwillige euthanasie. In Australië is het verboden om iemand te helpen sterven. Vorig jaar werd in de staat Victoria een wet aangenomen die het wel mogelijk maakt, maar die treedt pas in juni volgend jaar in werking en geldt alleen voor mensen die terminaal ziek zijn.

Zijn dochter is niet blij

Zijn dochter vindt het moeilijk, maar begrijpt zijn beslissing wel. “Ik heb een heel goede band met mijn vader en ik wil dit niet. Maar ik begrijp ook dat er weinig waardigheid meer overblijft als je zo afhankelijk bent van anderen. Hij heeft 104 mooie jaren geleefd. Wat er ook gebeurt, welke keuze hij ook maakt, die is aan hem.”

Bekijk hier de video waarin hij zelft vertelt hoe ongelukkig hij is:

[quads id=1]


Bron: NOS
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.