Meer over de brute zeeroof te Suriname. Foto’s en namen van de vermiste mannen

Namen vermiste vissers, na zeeroof te Suriname, druppelen binnen. Zes dagen na hun vermissing krijgen de zestien slachtoffers van zeepiraten een gezicht.
[quads id=1]

De vermisten van de zeeroof te Suriname

Familieleden plaatsen foto’s van hun naasten op social media. Niet alleen is de wanhoop bij de familieleden van de vermisten groot, maar onder de andere vissers zit de angst er goed in.

De aanval van vrijdagavond door zeepiraten uit Guyana zou een vergelding zijn, meldt Kaieteur News. De piraten hebben wraak genomen voor het doodschieten van hun leider, een Guyanese piraat.

Wraak op hun vermoorde leider

De piratenleider bekend als ‘Paddy’ is een paar weken geleden doodgeschoten. De piraten gaven de vissers de schuld. De piratenleider zou naar verluidt zijn doodgeschoten tijdens een aanval op vissersvaartuigen.
[quads id=1]
Ravindre Rampersaud, die al sinds zijn 15e vist en nu 36 is, is net als zijn andere collega vissers bang om uit te varen naar zee. “Niemand vaart uit, we gaan niet moedwillig ons dood in,” verwoordt hij de angst die de vissers in zijn greep heeft. Zijn vader is nog op zee.

Dagen geen contact gehad

“Ik heb al dagen geen contact met hem gehad, ik kan niet slapen, niet denken, ik weet het gewoon niet,” uit hij zijn gevoelens tegenover Starnieuws.
[quads id=1]
De weersomstandigheden gedurende deze periode van het jaar op zee zijn moeilijk en grimmig, zegt hij. De export van vis is gedaald en de prijs van vis is gestegen. “Maar wij varen niet uit, we voelen ons onveilig en onzeker.”

Slecht weer

Rampersaud voelt zich net als zijn collega vissers in de steek gelaten door de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, Lekhram Soerdjan. Volgens hem had de minister beloofd om bij ze te komen, “en dan horen we dat hij in Brazilië zit.”

Het kan er bij Rampersaud niet in dat er zestien mensen dood zijn en dat de minister doodleuk op reis gaat. “En niemand moet mij vertellen dat de vermisten nog leven.”

Al drie lichamen ontdekt

Piloten van Gumair die gisteren op eigen houtje een zoektocht hebben ondernomen, hebben drie lijken ontdekt in de omgeving van de Wia Wia bank. Scott Gummels zei aan Starnieuws dat er nu een indicatie is waar de lichamen zich kunnen bevinden. Hij stelde dat Gumair de zoektocht heeft ondernomen om de getroffenen om deze manier te helpen.
[quads id=1]

9 van de 16 vermisten. 1e rij: Ganesh ‘Vicky, Persaud, Bobby Abrahim, Sunil 2e rij: Ralph Anthony Couchman, naam nog onbekend, Vishaal Sarjoo Mahesh 3e rij: ‘Alkaline’, Tilaknauth Mohabir en Glenroy Jones.

Ondanks de directeur van LVV dinsdagavond de minister heeft vertegenwoordigd tijdens een algemene ledenvergadering van het Visserscollectief, is de kritiek van Rampersaud op de bewindsman niet mals.

Feest op 1 mei terwijl er 16 man dood zijn

“Hij is de hoofdverantwoordelijke. In nood moeten de autoriteiten naar ons komen en dan wordt er feest gevierd op 1 mei terwijl er 16 mannen dood zijn.” Hij vertelt dat ex-minister Soeresh Algoe ten minste contact heeft opgenomen met de vissers.

Het kan er bij Rampersaud niet in dat er zo achteloos wordt omgegaan met het gegeven dat het gaat om 16 levens. “Mannen die gezinnen hebben. Er zijn zelfs mannen bij die kinderen hebben van 2 en 3 jaar. Zestien mannen die voor Suriname werken, die worden beroofd en mishandeld en de dood worden ingejaagd. Wat nu…, hoe verder?”

Helikopter ingezet

Mark Lall, secretaris van het Visserscollectief, zegt dat er al boten op het water zijn en er in de ochtend nog twee uitvaren naar het gebied om de lichamen te bergen. De berging is afhankelijk van het getij. Er wordt ook weer een helikopter ingezet. Vanuit het ministerie van LVV, het commissariaat Commewijne en de Kustwacht is er ondersteuning gegeven in de vorm van geld en benzine voor de zoektochten.

Kavita Tarnattie met een foto van haar vermiste man Raj NOS | HARMEN BOERBOOM
Familieleden vanuit Guyana zijn onderweg naar Suriname

De gegevens van de vermisten druppelen binnen, omdat de mensen in Suriname veelal bekend stonden met een roepnaam. Lall zegt dat familieleden vanuit Guyana onderweg zijn met de gegevens van hun naasten. Het gros van de vermisten heeft de Guyanese nationaliteit. Hij zegt de frustratie en boosheid onder de vissers ook te begrijpen. Het is vaker voorgekomen dat vissers slachtoffer zijn geworden van zeerovers. Behalve have en goed, zijn er eerder ook levens te betreuren geweest. Het aantal dodelijke slachtoffers was echter nog nooit zo groot als bij de overval van vrijdagavond.
Bron: Starnieuws
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.