Video – Tarmatie Ibrahim heeft haar man nodig!! Vermist na brute zeeroof in Suriname

zeeroof Suriname

PARAMARIBO – “Ik wil niet geloven dat er sinds vrijdagavond niets van mijn vermiste man, zoals zijn kleren, is gevonden. Mijn kinderen en ik hebben hem hard nodig, omdat hij alles voor ons betekent”, zegt de duidelijk aangeslagen Tarmatie Ibrahim.
[quads id=1]

Kust van Suriname

Haar man Danish Persad is de kapitein van één van de vier vissersboten die vrijdagavond voor de kust van Suriname zijn overvallen door zeerovers. Het gaat om twintig vissers, van wie maar slechts vier terecht zijn.

“De dagen gaan met tranen voorbij en sinds het geval kan ik niet goed eten”, vervolgt Ibrahim die moeder is van twee jongens. De oudste is vijf jaar oud en de andere twee jaar.
[quads id=1]

Voor middernacht nog gesproken

Zij zegt dat ze nog die vrijdagavond iets vóór middernacht telefonisch heeft gesproken met haar man. Hij vertelde dat hij een ongeschubde vis aan koken was. “We hebben in de boot gezien dat hij dat inderdaad deed”, zegt ze. “Ik heb later gebeld op zijn mobiele telefoon, maar die gaat niet meer over”, voegt ze met troosteloze blik eraan toe.

Zeerovers zijn laag

Drie van de vier boten zijn teruggevonden. Eén is tot zinken gebracht. “De zeerovers zijn echt laag, want niet eens de grote tas van mijn man, waarin hij zijn kleren zet, is in de boot. Ook zijn schoenen ontbreken. Die mannen zijn wreed.” Ondanks dat de kinderen nog zo klein zijn, blijken ze te beseffen dat er iets droevigs aan de hand is. “Ze huilen als ik ze zeg dat ik naar hun vader ga uitkijken.”

Zoektocht NIET gestaakt door Suriname

Kustwachtcommandant Jerry Slijngard spreekt nadrukkelijk tegen dat de zoektocht naar de vermiste vissers is gestaakt, zoals wordt beweerd door Mark Lall van het Visserscollectief. “Op dit moment is een boot van ons in de omgeving”, aldus Slijngard dinsdag tegenover de krant. Hij hekelt deze berichtgeving. Wel werd eerst een kleine boot gebruikt, maar door technische problemen ermee, werd een grote boot van de kustwacht ingezet. “Die is op dit moment nabij een gebied dat de vissers kennen als ‘double bush hill’.” Ook is maandag een vliegtuig van Blue Wings ingezet om nabij de kustlijn te zoeken. Immers, het kan zijn dat mensen land hebben bereikt, waar ze moeilijk zichtbaar zijn vanuit een boot.

Zowel op het schip als in het vliegtuig was er een vertegenwoordiger van het Visserscollectief die is aangewezen door Lall. Daarom kan Slijngard niet begrijpen dat hij gezegd zou hebben dat de zoekactie is stopgezet. De kustwachtcommandant zegt dat via het collectief ook geprobeerd wordt in contact te komen met familie van de vermisten voor informatie en begeleiding. Tot nu toe hebben slechts twee personen zich gemeld als familie.

Meeste familieleden wonen in Guyana

[quads id=1]
Dat komt volgens Joan Parris, wiens 21-jarige zoon Glenroy Jones wordt vermist, doordat de meeste familieleden van de vermisten in Guyana wonen. Tot nog toe komen alleen zij en Ibrahim dagelijks naar de steiger van visondernemer Waldring aan Anton Dragtenweg om te horen of er nieuws is. Beide vrouwen klagen dat de autoriteiten niet direct stappen hebben ondernomen om de vissers te helpen. “Omdat het gaat om Guyanezen. Wij zijn honden, terwijl de Guyanezen de visserij van Suriname in stand houden”, zegt Parris.

Zoekacties nog steeds bezig

Minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie stelt in persbericht dat de regering opgeschrikt is door het gebeurde. Hij benadrukt dat acties niet zijn uitgebleven. “Er zijn meteen zoekacties op touw gezet en wij zijn nog steeds bezig.” De bewindsman benadrukt het “enorme belang van de zoekactie” voor de familieleden van de vissers. “Ik praat bewust niet over nabestaanden want het bewijs daartoe is nog niet geleverd”, stelt de bewindsman.
[quads id=1]

zeeroof Suriname
Video stil. Moeder opzoek naar haar zoon.

De minister leeft mee met de families en zegt dat zij mogen rekenen op elke mogelijke ondersteuning om het leed te verzachten. Getrouw garandeert maatregelen die ertoe moeten leiden dat vissers in het vervolg veiliger zijn. In dit kader noemt hij onder meer het plaatsen van een GPS-systeem in de vissersboten en het in het leven roepen van speciale organisaties. Dit zal in nauw overleg geschieden met het Visserscollectief.

Bekijk hier nog een video over het geval:

Geschreven door: Gilliamo Orban