Nabestaanden trekken zich terug uit Decembermoorden strafproces ~ Paramaribo

Vrijspraak decembermoorden FamilieNieuws Suriname

Nabestaanden hebben een verzoek aan de Krijgsraad gericht om zich als ‘beledigde partij’ terug te trekken uit het Decembermoorden strafproces.
[quads id=1]

Rechtbank te Paramaribo

Advocaat van de nabestaanden, Hugo Essed, kreeg maandagmorgen bij de voortzetting van deze strafzaak van de rechtbank te Paramaribo her verzoek toe te lichten. De zitting werd geopend met de zaak tegen de verdachte Stephanus Dendoe tegen wie het Openbaar Ministerie een gevangenisstraf van 20 jaar heeft geëist. Deze terechtszitting is voornamelijk bedoeld voor de advocaten van de verdachte om hun pleidooi te houden.
[quads id=1]

Advocaat Hugo Essed

Bij de toelichting legde Essed uit dat de nabestaanden zich als volwaardige strafrechtelijke partij in deze zaak wilden voegen toen de Amnestiewet in 2012 zodanig was gewijzigd door het parlement waardoor verdachten Amnestiewet was verleend.

Nadat de toen geschorste strafzaak door de Krijgsraad was hervat werden de nabestaanden toegelaten als procespartij. Echter niet zoals was verzocht. Zij zouden bij een eventuele veroordeling van verdachten slechts civiel-rechtelijk voordeel kunnen hebben.

Geen strafrechtelijk waarden
Vrijspraak decembermoorden FamilieNieuws Suriname
Archieffoto: Een deel van de aanwezigen in de rechtszaal bij aanvang van de pleidooien in de Decembermoordenstrafzaak. Foto: Gloria Bottse

Nu de strafzaken zijn hervat maar de toevoeging voor de nabestaanden geen strafrechtelijke waarde heeft en zelfs een civiel-rechtelijk nadeel zou kunnen hebben indien verdachten na het vonnis in hoger beroep gaan, is besloten de voeging ongedaan te maken.
[quads id=1]
Essed is van oordeel dat dit strafrechtelijke geen nadeel zal hebben voor de verdachte Dendoe. Ook zal de terugtrekking als procespartij niet voor stagnatie van het strafproces zorgen. De Krijgsraad zal over her verzoek nog een besluit nemen, zei Krijgsraad resident Cynthia Valstein-Montnor.
Bron: DWT
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.