Brute zeeroof in Suriname. 21-jarige Glenroy Jones samen met 15 anderen vermist

roof Suriname

FAMILIE IN SHOCK NA BRUTE ZEEROOF. PARAMARIBO – “Ik was in shock toen ik hoorde dat mijn zoon werd vermist. Ik heb de hele avond gehuild en blijf huilen. Ik wil mijn zoon zien.

In het water van Suriname

Ook de familie in Guyana onder wie zijn vader en broers zijn aan het huilen.” Joan Parris treurt over de vermissing van haar 21-jarige zoon Glenroy Jones die sinds vrijdagavond met vijftien andere vissers wordt vermist, nadat ze zijn overvallen door zeerovers. De meeste zijn gedwongen om overboord te gaan.

De mensen zijn bang
roof Suriname
Een paar slachtoffers zijn met kapwonden opgenomen in het ziekenhuis.

Sinds bekend werd dat er zoveel boten zijn overvallen, is vrijwel niemand meer uitgevaren voor de vangst, weet secretaris Mark Lall van het Vissercollectief. “De mensen zijn bang.” Het is niet de eerste keer dat zoveel boten in één keer zijn overvallen, “Maar ik heb de indruk dat nu de meeste doden in één keer te betreuren zullen zijn”, zegt hij somber.

Maritieme politie

De Kustwacht, de Maritieme Politie, de Marine en vissers zijn samen naar het gebied gevaren in een poging nog levens te redden en na te gaan hoe groot het drama precies is. Tot nog toe is de zaak niet helemaal helder. Kustwachtdirecteur Jerry Slijngard zegt dat nadat via de politie de melding binnen kwam, gelijk actie is ondernomen.

Is het een trend?

Hoewel reeds eerder overvallen zijn geweest in het gebied (dichtbij de Franse kust…red) kan hij niet zeggen of van een trend kan worden gesproken.

Roof Suriname
Foto: Gilliamo Orban
Pannic bottom

Hij pleit opnieuw voor invoering van het Vessel Monitoring System (VMS), dat mogelijk in een maand operationeel kan zijn. Dat systeem geeft niet alleen aan waar de boten zijn, maar beschikt ook over een “panic button”, ofwel noodknop, waardoor in geval van calamiteit een noodsignaal kan worden uitgezonden. “Dan weten we dat er nood is, maar ook precies waar de boot zich bevindt.”

Foto: Gilliamo Orban