Video – Eerste waterbevalling Suriname heeft plaatsgevonden in Paramaribo

bevallen Paramaribo

Het bad waarin de eerste waterbevalling plaatsvond. PARAMARIBO – De eerste waterbevalling in een ziekenhuissetting in Suriname vond plaats op 15 april.
[quads id=1]

’s Lands te Paramaribo

Dat gebeurde in ’s Lands Hospitaal Paramaribo. Verloskundige Amin Daparoe heeft de bevalling geleid en legt uit dat de faciliteiten om zo een bevalling te leiden al sinds februari aanwezig zijn in het ziekenhuis.

Al in februari gekocht

“Het bad is in februari gekocht en sindsdien bieden wij dat aan. Maar we hebben er geen ruchtbaarheid aan gegeven. Pas als de mensen in de verloskamer kwamen boden wij dat aan, maar ze waren nog terughoudend.” Het idee komt van verpleegkundig directeur Suze Holband.
[quads id=1]

Je moet met de tijd meegaan

“Als instelling moet je blijven innoveren en je moet nieuwe dingen blijven proberen. En baby’s en zwangeren zijn mijn passie.”

Tijdens een training op Trinidad en Tobago zag zij in de kliniek van een collega-verloskundige dat die overwegend waterbevallingen aanbood. “Dat motiveerde mij om het systeem ook hier te introduceren.”

Voordelen voor moeder en kind

Holband en Daparoe zeggen beiden dat een bevalling in het water voordelen heeft voor moeder en kind.
[quads id=1]

Het bad waarin de eerste waterbevalling plaatsvond. Foto: Irvin Ngariman
Kind zal niet verdrinken

“De moeder is meer ontspannen, omdat ze in warm water zit. Dat ervaren moeders ook als minder pijnlijk en de baby gaat van warm water in warm water. Niemand hoeft te vrezen dat het kind gaat verdrinken, omdat het dan nog in water is en verbonden is met de navelstreng. Het ademt dan via de navelstreng. Zodra de mond van het kind in aanraking komt met zuurstof, gaat het die inademen”, zegt Daparoe.

bevallen Paramaribo
Voorbeeldfoto waterbevalling. foto van parenting.com

Holband voegt eraan toe dat de bevalling in het bad makkelijker gaat omdat de moeder dan een natuurlijke houding aanneemt. Ze ligt niet. “Daardoor kan de zwaartekracht meehelpen en is er minder druk op de bekkenbodemspieren. Ook is de kans op scheuringen minder groot.”

Niet voor iedereen

Een waterbevalling is niet voor iedereen geschikt. “Wanneer er een grote baby verwacht wordt en als de moeder zelf ziek is, kan een waterbevalling niet.” Dit zegt Daparoe, die sinds acht jaar verloskundige is en zich verdiept heeft in deze manier van bevallen, die overigens niet wordt vergoed door de verzekering. “We hebben een introductietarief van SRD 100 voor zo’n bevalling”, voegt hij eraan toe.

Holband legt uit dat het de bedoeling is dat de afdeling Verloskunde werkt aan respectful maternity care. “Dat wil zeggen dat wij willen dat vrouwen die hier komen bevallen aan ons zeggen hoe ze dat het liefst willen.” Op 4 mei, tijdens de viering van de Dag der Verloskundigen in ’s Lands Hospitaal, kunnen belangstellenden tijdens een open dag het bad zien en vragen stellen over de procedure.
[quads id=1]
Bekijk hier een video van een onder waterbevalling. Let op beelden kunnen schokkend overkomen:

Bron: DWT
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.