Bacterie die in januari 6 baby’s doodde lijkt verdwenen uit AZP Paramaribo

baby Paramaribo

Serratia marcescens, de bacterie die in januari zes kinderlevens heeft geëist op de Neonatale Intensive Care Unit (Nicu) van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo schijnt te zijn ‘verdwenen’.
[quads id=1]

Academisch Ziekenhuis Paramaribo

Na de uitbraak van de dodelijke bacterie heeft de afdeling een flinke onderhouds- en sterilisatiebeurt gehad en zijn er nog meer maatregelen getroffen om verdere verspreiding en besmetting te voorkomen.
[quads id=1]

Wekelijks onderzoek

Medisch directeur Lindy Liauw Kie Fa zegt nu, drie maanden verder, aan de krant dat de bacterie tot nu toe niet meer is teruggezien. Sinds na de uitbraak wordt er wekelijks onderzoek gedaan om zo de aanwezigheid van mogelijke schadelijke bacteriën te kunnen monitoren.

Veilig voor cliënten

“Er is geen nieuwe ontwikkeling. We proberen de zaak zo goed mogelijk in de gaten te houden en we kijken of er verbeteringen nodig zijn”, vertelt ze. Volgens haar is de afdeling weer veilig en open voor cliënten.

baby Paramaribo
Voorbeeldfoto baby in een couveuze
Zes baby’s zijn overleden

Zes van de dertien baby’s bij wie de bacterie in de bloedbaan was gevonden, overleefden de gevolgen van de infectie niet. Volgens experts van de Pan-Amerikaanse gezondheidsorganisatie (Paho) was de uitbraak van de bacteriële bloedinfectie in november 2017.

Het AZP had na de uitbraak ook zelf onderzoek gedaan. Zowel het ziekenhuis als de Paho concluderen dat de besmetting heeft plaatsgevonden via voeding, die door het ziekenhuispersoneel is bereid en toegediend.

Maatregelen getroffen

Er zijn een paar maatregelen getroffen om herhaling te voorkomen. Zo is het aantal personen beperkt dat de medicatie bereidt. De Paho had aanbevolen om het personeel te trainen. Verder is het van belang dat de hygiëne-protocollen stipt worden nageleefd.
[quads id=1]
Een andere aanbeveling van de gezondheidsorganisatie was om de rapportage van infecties centraal te houden zodat er sneller kan worden gereageerd. “Er zijn enkele zaken die niet zo snel gerealiseerd kunnen worden, maar we hebben het opgepakt en tot nu toe hebben we geen noemenswaardige incidenten meer gehad”, zegt Liauw Kie Fa.
Bron: DWT
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.