Piloten allang gevonden maar DNA materiaal ligt nog in Paramaribo??

piloten Suriname

De definitieve identificatie van de verongelukte piloten van helikopterbedrijf Hi-Jet Helicopter Services heeft nog steeds niet plaatsgevonden. Het DNA-materiaal is nog in Paramaribo.

Is de overheid te ‘laks’ geweest?

Hierdoor kunnen nabestaanden de stoffelijke resten van Donavan van Embricqs en Ryatno Kertodikromo niet begraven wat voor nog meer verdriet en frustraties bij familieleden zorgt. Het Openbaar Ministerie heeft de stoffelijke resten nog niet vrijgegeven. De overheid, met name de justitiële autoriteiten, wordt “laksheid” verweten.

Het is al eind maart geweest

Nadat eind vorig jaar de gecrashte helikopter en de stoffelijke resten van de twee bemanningsleden waren gevonden en geborgen werd dna-materiaal van verschillende familieleden afgenomen. Hen werd voorgehouden dat het materiaal naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) zou worden gestuurd voor onderzoek en identificatie van de slachtoffers. Het resultaat zou op zijn vroegst eind maart bekend zijn.

Het ligt nog steeds in Paramaribo

Nabestaanden kwamen onlangs erachter dat in tegenstelling tot wat hen was voorgehouden door de autoriteiten het dna-materiaal nimmer naar Nederland is gestuurd en nog steeds in Paramaribo ligt. Navraag bij het NFI bracht aan het licht dat van Surinaamse zijde alleen een offerte was opgevraagd over wat de analyse zou kosten. Daarna is nooit meer iets van Paramaribo vernomen en is ook geen dna-materiaal ontvangen voor onderzoek.

ze zeiden dat het was opgestuurd

Op 21 december kregen nabestaanden te horen dat die dag het materiaal naar Nederland was gestuurd. Het zou zijn afgegeven aan de Nederlandse ambassade. Achteraf blijkt dat op onwaarheid te berusten. De ambassade zegt van niets te weten. “Weer zijn we in de steek gelaten door de regering, waardoor we ze nog steeds niet kunnen begraven. Dit is belachelijk, walgelijk en smerig. Zelfs dat laatste beetje respect krijgen ze niet. Dit is schandalig”, verwoordt een nabestaande de gevoelens die bij hen leven.

piloten Paramaribo
Archieffoto van de twee piloten
Ambassade kan niet veel doen

Ook de leiding van Hi-Jet leefde naar verluidt in de veronderstelling dat het dna-materiaal al naar het NFI is opgestuurd en dat het onderzoek naar de crash spoedig kon worden afgerond. Vooralsnog is onduidelijk welke stappen het bedrijf en de nabestaanden van de piloten zullen nemen. Ofschoon Van Embricqs de Nederlandse nationaliteit had zegt de Nederlandse ambassade naar wordt vernomen niet veel te kunnen doen, omdat het hier een Surinaams justitieel onderzoek betreft.

Terugreis naar Paramaribo

De sinds 23 mei 2015 verdwenen helikopter van Hi-Jet Helicopter Services die bestuurd werd door piloot Van Embricqs en zijn collega Kertodikromo werd op 29 november vorig jaar door houthakkers gevonden in het gebied bij de Janbasigadoberg en daags daarna geborgen. Op de dag van de vermissing was het vliegtuig op terugreis naar Paramaribo nadat in verband met de verkiezingen van twee dagen later stembusmateriaal in het binnenland was afgeleverd.
Bron: DWT
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het GRATIS.