Is Santuscha Raghoe ‘Procons’ beloond met USD 70.000 door SLM?

slm Suriname

Het beladings- en afhandelingsbedrijf Procons dat volgens president Desi Bouterse ondermaats heeft gepresteerd met zijn dienstverlening aan de SLM, wordt hiervoor alsnog beloond.
[quads id=1]

SLM directeur

Directeur Santuscha Raghoe zou op voorspraak van SLM-directeur Robbi Lachmising, haar vroegere levenspartner, zeventigduizend US dollar hebben ontvangen. Hij ziet dit als vergoeding voor het niet in acht nemen van de contractuele opzegtermijn van twee maanden. Ze verdiende 35.000 US dollar per maand.
[quads id=1]

Dreigen naar de media te stappen

Dit besluit van Lachmising heeft opnieuw voor opschudding gezorgd. De beladers van Procons dreigen om, wanneer hun salaris niet wordt uitbetaald en ook over hun rechtspositie geen zekerheid is gegeven, in de media een boekje open te doen over het handelen van Raghoe als werkgever. Ze voelen zich misbruikt. “Als wij deze week ons loon niet krijgen en onze rechtspositie niet in orde wordt gemaakt, weten wij wel de weg te vinden naar de media.” De werknemers kiezen hiervoor en niet voor de rechter “omdat wij met een rechtszaak meer verliezen dan waar wij om vragen”.

slm Suriname

Nog een probleem

Een ander probleem waarvoor allang aandacht wordt gevraagd is dat Procons vermoedelijk jarenlang geen ingehouden geld van de werknemers aan de overheid heeft afgedragen. Het gaat onder meer om premies voor oudedagsvoorziening (aov), pensioen en loonbelasting. De beladers zeggen dit te hebben nagetrokken bij de belastingdienst. Dat Procons is uitbetaald, maar de werknemers over deze maand nog geen salaris hebben ontvangen, heeft kwaad bloed gezet bij de beladers.

Loonsverhoging uitgebleven

“Wij vragen ons af waarom aan Procons zeventigduizend US dollar wordt gegeven terwijl ze wanprestatie heeft geleverd, en dat wij die het werk doen geen cent krijgen”, zegt een belader. De vorige week zou volgens een andere bron bij de SLM de uitbetaling wel plaatsvinden maar de beladers hebben geweigerd het geld te ontvangen. Die uitbetaling zou plaatsvinden op basis van de door Procons gehanteerde salarisstructuur. De lonen waren erg laag en de salarisverhoging waarom al maanden werd gevraagd, is uitgebleven.
[quads id=1]

Ze worden door SLM in dienst genomen

DWT verneemt dat de SLM er alles aan doet om te voorkomen dat de beladers naar de media stappen. Het bedrijf wil nog deze week het loon betalen. “Wij willen dat eerst zien gebeuren”, stellen de beladers. Ze verwijzen naar de aankondiging van Lachmising in het radioprogramma Welingelichte Kringen dat de werknemers van Procons door de SLM in dienst worden genomen. Maar het lijkt er op dat de directeur, die over enkele dagen moet opstappen, geen toestemming heeft deze belofte waar te maken.
Bron: DWT
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het GRATIS.