Video – Levensgevaarlijke situatie op goudmijn te Tapoeripa – Suriname

goud Suriname

Sinds donderdag doet zich een zeer verontrustende onveilige situatie voor in een goudmijn in het Tapoeripa-gebied in Brokopondo waar een mijnbedrijf kennelijk op een rijke goudader is gestuit.
[quads id=1]

Levensgevaarlijke situatie

Gelet op de wijze waarop bewoners van de omgeving en anderen zich gedragen rondom graafmachines is volgens sommigen een kwestie van tijd voordat er doden vallen of ernstige ongelukken plaatsvinden.

Op twee filmpjes die circuleren op sociale media is te zien hoe tientallen voornamelijk jongemannen zich rondom de graafmachines in de losse aarde en modderpoel storten, zakken met erts vullen in de hoop daaruit later goud te kunnen winnen.

Een graantje meepikken

De concessiehouder zou op een rijke goudader zijn gestuit wat de mensen als bijen op stroop erop af deed komen om ook een graantje te kunnen meepikken.
[quads id=1]

goud Suriname
Video stil

Wendell Asadang (NDP) van de parlementaire commissie voor Natuurlijke Hulpbronnen zegt tegen de Ware Tijd dat hij over deze situatie contact heeft gemaakt met de minister van Natuurlijke Hulpbronnen. Een ontmoeting met de bewindsman en betrokken partijen is vorige week niet doorgegaan omdat minister Regilio Dodson aanwezig moest zijn bij de vergadering van de raad van ministers.

Jongens van Tapoeripa kreek te Suriname

“Ik heb zaterdag contact met hem gehad om dringend een vergadering te beleggen teneinde een oplossing te brengen”, zegt Asadang. Deze ontmoeting kan deze week “elk moment” plaatsvinden. “Ik heb ook gesproken met de jongens van Tapoeripakreek en wat ze vragen is beveiliging ter voorkoming van wat u uit dat beeldmateriaal mocht aanschouwen”, vervolgt het assembleelid.
[quads id=1]
De betrokken ondernemers in het Tapoeripagebied zouden hebben voorgesteld een professionele mijnbouwonderneming te benaderen de mijn over te nemen.

Professionele onderneming

Dit zou ertoe leiden dat niemand meer à la dol in de ‘pit’ gaat graven. Hierdoor zullen de rust en spanningen die zijn ontstaan, wegvallen.

Bekijk hier de betreffende video:

Bron: DWT
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het GRATIS.