Gezusters Roopram uit Suriname zitten in de politiek (Nederland)

Roopram politiek

Zussen lijnrecht tegenover elkaar in politiek, maar ‘iedereen is trots op elkaar’. De Haagse zussen Janice (43) en Reshma (39) Roopram zijn beiden politiek actief, maar de een voor Groep de Mos en de ander voor de PvdA.

Ze zijn eraan gewend te moeten vechten voor hun uitgesproken meningen. +

Dat mooie vrouwen alles komt aanwaaien, blijkt niet uit de levensverhalen van de Haagse zusjes Janice en Reshma Roopram. Ze hebben moeten vechten, op school soms zelfs letterlijk, voor de onafhankelijke manier waarop ze in het leven staan. Het is ze ingepeperd door hun moeder: met iedereen omgaan, geen groepjes vormen en opkomen voor je eigen mening. In de Hindoestaanse gemeenschap met strikte regels is dat geen vanzelfsprekende opstelling. Ook niet onder leeftijdgenootjes op de middelbare school.

Trots op haar afkomst

De woede en pesterijen richtten zich op het Stevin College eerst op de oudste, de rustige, de toen nog wat verlegen Janice. ,,Ik ben trots op mijn afkomst. Ik hou van Bollywoodfilms en roti. Maar ik ben hier in Den Haag geboren en ik heb van mijn ouders geleerd voor iedereen open te staan en niet in groepjes met dezelfde achtergrond te klitten. Medeleerlingen vonden daarom dat ik te ‘verkaasd’ was”. De pesterijen gingen extreem ver. ,,Ik deed examen en er stonden jongens met honden voor het raam, die hadden gedreigd dat die honden me zouden aanvallen als ik uit school kwam.”

Toen Reshma een paar jaar later op het Thomas More College kwam, kreeg zij daar ook de volle laag. ,,Tot vechten aan toe, hè. Politie op school, alles!”, zegt Reshma. ,,Het meest stuitende was dat de directeur zei: als er zoveel groepen tegen je zijn, dan zal het wel aan jou liggen. Ik ben daarna naar het Sint Jans College, nu het Hofstad Lyceum, gegaan. Géén zwarte school en ik heb nooit meer last gehad.”

Aanpakken van pesten

Die ellende op school heeft ze wel gevormd tot wie ze nu zijn, zeggen de zussen Roopram. Voor Janice is de aanpak van pesten er ook een belangrijk politiek thema door geworden. ,,We zijn allebei ervaringsdeskundigen en weten wat pesten inhoudt.”

Reshma (links) en Janice Roopram. Foto van ©Frank Jansen
Huilen is geen optie

Voor de Rooprams is huilend in een hoekje gaan zitten nooit een optie. ,,Ervoor gaan en kansen pakken is wat we hebben meegekregen van onze ouders.” Een hecht gezin is het, waarin na de zussen nog broer Shashi is geboren, die antropoloog en docent aan de Haagse Hogeschool is. De betrokkenheid bij elkaar wordt meer dan duidelijk in het ouderlijke huis in Houtwijk.

De eerste bewoners waren ze in de nieuwe woonwijk. Janice herinnert zich dat het huis net was opgeleverd en er nog geschilderd moest worden. ,,Ik was drie jaar en zat er daar bij de vensterbank naar te kijken.” Moeder Roopram is de spil op de voorgrond. Vader blijft op de achtergrond. Tijdens het gesprek met de twee zussen heeft hij zich verschanst achter een computerscherm. ,,Áls papa iets zegt, luisteren we allemaal”, gieren de vrouwen het uit van het lachen. Vader Roopram lacht mee.


Promo Janice: Graag uw stem op 21 maart Groep de Mos 💚💛 Hart voor Den Haag / lijst 7 / nummer 3
Zware periode

,,Altijd doorzetten”, geeft moeder Roopram nog maar een keer het credo van de familie mee. Dat deed Janice ook toen haar huwelijk strandde en ze alleenstaande moeder werd van een dochter, die nu 19 is en bedrijfskunde studeert aan de Haagse Hogeschool. ,,Het was een zware periode, waarin ik ook twee jaar werkloos ben geweest.”

Radio Standvaste

Door als vrijwilligster te gaan werken bij Radio Stanvaste in Rotterdam, lukte het haar via meer vrijwilligerswerk in radioland een betaalde baan te krijgen bij Radio Decibel. Ze maakte daarna de overstap naar Den Haag FM en presenteerde uiteindelijk het programma De Goede Zaak over sociale ondernemers.


Promo: Lijsttrekker Reshma Roopram over werk, zorg en welzijn en wonen. Van BarendrechtNu!

Maakte, want met pijn in haar hart heeft ze die baan moeten opzeggen voor haar politieke ambities. ,,Ik kan geen twee petten op hebben. Ik ga ander werk zoeken. Ik ben altijd een financieel zelfstandige vrouw geweest die reserves heeft opgebouwd, waardoor ik het even kan uitzingen.” Haar moeder haalt in herinnering dat vlák voordat de bijstand destijds dreigde voor Janice, ze tot opluchting van iedereen de betaalde baan wist te bemachtigen. ,,Juist op dat moment.”

Karma

Karma, noemen de Rooprams dat in koor. ,,Je oogst wat je zaait. Meer is karma niet”, zegt Reshma nuchter. In het leven moet je gewoon alle kansen zelf aanpakken, zegt ze.

Miss Nederland

Het is niet te geloven dat Reshma als kind net een jongetje was, zoals haar moeder vertelt. ,,Dan kon ze niet wachten tot ik klaar was om haar naar school te brengen en was ze al weg gefietst. Capuchon over haar hoofd.”

Dezelfde Reshma die later Miss Nederland zou worden en als fotomodel de wereld heeft bereisd. Maar ook het griezelige televisieprogramma Fear Factor won, in Dubai heeft gewoond, voor SBS heeft gewerkt en elf jaar geleden in uitgerekend de beetje foute Baja Beach Club in Rotterdam de niet meer verwachte man van haar dromen ontmoette.

Gezin met 3 kinderen

Nu runt ze met schijnbaar gemak een gezin met drie kinderen en werkt ze met haar man in het familiebedrijf voor financiële dienstverlening, naast haar veeleisende taak als fractievoorzitter van de PvdA in Barendrecht en voorzitter van die partij in de provincie Zuid-Holland. Ook zit ze in besturen van stichtingen, doet ze vrijwilligerswerk en is ze schuldhulpmaatje.

,,Je doet soms echt te veel”, vindt haar moeder. Reshma fel: ,,Nee, mam. Als je inzicht wil hebben in de problematiek van mensen, dan moet je bij mensen thuis zijn.” Haar moeder geeft een betekenisvol knikje met haar hoofd: zo gaat dat hier in het ouderlijk huis. Janice: ,,We hebben verhitte discussies, maar geven elkaar daarna een knuffel.”

Zo’n momentje is er zeker geweest toen Janice in het uitgesproken PvdA-nest in Houtwijk aankondigde actief te willen worden voor Groep de Mos. De lokale Haagse partij en ‘natuurlijke vijand’ van de PvdA als het gaat om de opvang van vreemdelingen bijvoorbeeld. Maar bij de Rooprams ontploft de boel door zo’n keuze niet: ze worden bij elkaar geroepen voor familieberaad.

,,Zoals er over alle belangrijke beslissingen in ons leven in het gezin wordt gepraat”, relativeert Reshma de politieke impact. ,,Mijn ervaring is dat ik, ook al heb ik vrienden, belangrijke beslissingen het beste kan bespreken met mijn ouders, zus en broer. Ik heb advies nodig van mensen die je het meeste vertrouwt. Die verbondenheid zit in onze genen.”

Ergens voor gaan en ergens voor staan, dat is uiteindelijk de belangrijkste drijfveer. Als die er is, dan heeft ook iedereen de vrijheid daarin eigen keuzes te maken. ,,Iedereen is trots op elkaar”, zegt Janice over het gezin waaruit ze komt. Dat je iets wilt betekenen voor de samenleving, wordt belangrijk gevonden. ,,We willen een voorbeeld zijn voor onze kinderen. Zoals onze ouders dat ook zijn voor ons.”

Familie is belangrijk

Meekijken in elkaars leven is heel gezond, vindt Reshma. ,,Macht in de politiek bijvoorbeeld is leuk, maar als je geen familie hebt die je af en toe een spiegel voorhoudt en je scherp houdt, dan kan het fout lopen. Familie is ook belangrijk om er voor je te zijn op het moment dat je in een diep gat valt. En die dag komt altijd een keer.”

Sociale media


Reshma weet uit eigen ervaring dat je ‘veel naar je hoofd krijgt’ in de politiek. ,,Daarvoor waarschuw ik Janice ook. Het is mijn tweede termijn in Barendrecht en ik ben kandidaat-Tweede Kamerlid geweest. Ik weet dat er via sociale media veel over je heen komt. Gelukkig kan ik dat wel loslaten.”

Ze vindt het vuilbekken op sociale media een uiting ‘dat we in Nederland het mooie in elkaar niet meer zien’. ,,Vooral toen ik in het buitenland woonde, heb ik gezien hoe trots we op ons land kunnen zijn. Ik was ziek in Dubai en het eerste wat er daar in het ziekenhuis aan je wordt gevraagd is je creditcard. We zien in Nederland de mooie dingen niet meer. Ik denk dat de politiek meer een voorbeeld moet zijn die wel te laten zien.”

Vicepresident in Suriname

Het is duidelijk waar hun politieke engagement vandaan komt. Moeder Roopram heeft als jonge vrouw in het parlementsgebouw in Paramaribo gewerkt en volgde er tussendoor alle debatten. Haar zwager zat in de politiek voor de VHP en schopte het tot vicepresident van Suriname.

Maar vooral haar grote rechtvaardigheidsgevoel is leidend in het belang dat ze hecht aan maatschappelijke kwesties. ,,Eerlijkheid is ons met de paplepel in gegoten”, zeggen Janice en Reshma. ,,Onze oma was ook zo”, zegt Janice.

Janice ging de straat op in Den Haag bekijk hier het filmpje:


Foto’s van ©Frank Jansen
Bron: Bron: AD