Drs. Rubin Lie Pauw Sam overleden

Rubin Lie Pauw Sam is donderdag op 74-jarige leeftijd overleden. Hij was in de linkse beweging een markante persoonlijkheid als leider van de Volkspartij. De arts Lie Pauw Sam wilde in Suriname het socialisme vestigen.
[quads id=1]

Vertrok na zijn studie naar Suriname

Nadat hij zijn studie als arts had afgerond in Leiden, Nederland, keerde Lie Pauw Sam terug naar Suriname. Op 14 september 1975 richtte hij met andere idealisten de linkse Volkspartij op.

De Volkspartij deed mee aan de verkiezingen in 1977, maar kreeg nul zetels. Lie Pauw Sam had hoge verwachtingen van de verkiezingen die gepland waren voor 1980.

Meetings trokken veel publiek

De massameetings trokken veel publiek aan. Toen de staatsgreep werd gepleegd, was Lie Pauw Sam één van de eerste personen die werd benaderd door de militairen. Hij zag het echter niet zitten om met de militairen in zee te gaan.
[quads id=1]

Oneens met zijn opvatting

Een groot deel van de Volkspartij was het oneens met de opvatting van Lie Pauw Sam. Er kwam een splitsing in de partij. Kaderleden richtten de Revolutionaire Volkspartij op. Uiteindelijk ging Lie Pauw Sam in de goudsector en werd directeur-eigenaar van een goudmijn.

 

Bekijk hier een interessant artikel over hem:
[quads id=1]

Bron: Starnieuws
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het GRATIS.