Video – Kavish Partiman in de politiek voor Surinaamse Hindoestanen.

hindoe den haag

“Ik wil een plek bij Scheveningen waar Hindoestanen na een crematie hun offers kunnen doen”, zegt Kavish Partiman, nummer 7 op de kandidatenlijst van CDA Den Haag, voor de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart.
[quads id=1]

Hindoestanen hebben hun eigen cultuur

Den Haag – In de Hindoecultuur is het gebruikelijk dat de as van een overleden persoon, samen met bloemen en andere biologisch afbreekbare materialen, wordt uitgestrooid in stromend water. “De huidige praktijk voor Hindoes in Den Haag is dat ze voor veel geld een boot moeten huren om de Noordzee op te varen”, vertelt Kavish. “Bovendien is het voor ouderen die slecht ter been zijn soms moeilijk omdat de zee onstuimig kan zijn. Ik wil het voor hen gemakkelijk maken.”

hindoe den haag

Er zijn veel Hindoestanen in Den Haag

Onze stad telt een grote Hindoestaanse gemeenschap. De meerderheid is van Surinaamse afkomst. Premier Modi van India bezocht ons land in 2017 en noemde Den Haag de stad met ‘de grootste Indiase diaspora op het vasteland van Europa’. “We hebben hier onze tempels, we mogen onze feesten hier vieren, maar offers brengen is één van de belangrijkste dingen in onze cultuur”, zegt Kavish.

Offeren aan het heilige water

“Het offeren doen we aan het heilige water, één van de natuurelementen waaruit de mens bestaat. Als we een offerplaats bij Scheveningen kunnen creëren is dat een grote toegevoegde waarde voor onze gemeenschap.”
[quads id=1]
Dat er behoefte is onder de Hindoestaanse gemeenschap aan een offerplaats in Scheveningen, is volgens Kavish wel duidelijk. “Ik heb mijn idee in de verschillende tempels besproken en iedereen was enthousiast”, zegt hij. Kavish geeft een voorbeeld van één van die gesprekken.

De oudste broer neemt de taak op zich

“Een oudere meneer wilde de as van zijn broer uit gaan strooien. Het is in onze cultuur heel erg belangrijk dat de oudste broer deze taak op zich neemt. Omdat hij slecht ter been is, kon hij niet met de boot mee op om dit laatste ritueel uit te voeren. Dat vond hij heel erg.”

Gek eigenlijk dat dit idee niet eerder is opgepakt. Er zijn verschillende Hindoestaanse politici in de Haagse politiek en in de raad, die hier richting aan hadden kunnen geven. “Ik denk dat er niet zo sterk bij stil is gestaan”, zegt Kavish. “We hebben eerst gestreden voor de bouw van tempels. Vorig jaar is er bijvoorbeeld eentje opgeleverd aan de Gaslaan. Nu is het tijd om onze rituelen een plekje te geven in deze stad.”

Ze krijgen steun van CDA

Steun voor zijn idee krijgt hij in ieder geval van Karsten Klein, lijsttrekker van CDA Den Haag en wethouder sinds 2010. “Ik sta er positief tegenover”, geeft hij telefonisch zijn reactie. Over de concrete uitvoering zal vermoedelijk na de verkiezingen een beslissing genomen worden.
[quads id=1]

21 maart gaat Nederland naar de stembus. Voor wie stem jij?

Bekijk hier de promotie video:

En hier nog een mooie video samen met de Hindoe gemeenschap in Den Haag:

Geschreven door Stuart Kensenhuis
Bron: deposthoorn.nl
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar info@familienieuws.com en wij publiceren het GRATIS.